Marjan Dora tudi v času “koronakrize” nadaljuje z oddajo DORA – nedeljski pogovori. S pomočjo videokonference je zanimiv pogovor pripravil tudi tokrat.

Zgodovinar in univerzitetni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter član popularne zasedbe Prifarski muzikanti dr. Mitja Ferenc je sicer rojen v Ljubljani, a po očetovi strani, ki prihaja iz Veržeja, zelo dobro pozna tudi te kraje ob Muri. V otroštvu je v Veržeju vsako leto preživel vsaj en mesec med šolskimi počitnicami. 

"Kot Ljubljančan, mestna srajca, sem prišel na vas med svoje bratrance in strice, spoznaval to vaško okolje, v seniku smo si delali bunkerje, se s kolesi vozili okoli veržeja, ribarili v Muri. Prvo kitaro mi je dal stric Janez, ki je bil muzikant in hodil po veselicah igrat"

Mitja Ferenc

Njegov oče Tone Ferenc je bil eden najbolj plodovitih slovenskih zgodovinarjev, ki so preučevali obdobje druge stvetovne vojne in to je pomembno vplivalo tudi na zanimanje za zgodovino pri tokratnem sogovorniku Marjana Dore. “Vse skozi ob družinskih srečanjih je pripovedoval zgodbe iz virov, ki jih je prebral in mi vsi smo bili njegovi zvesti poslušalci,” se očeta spominja Ferenc.

Večno zapletanje v ideologijo iz druge svetovne vojne

Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je pričel ukvarjati s proučevanjem grobišč iz povojnih pobojev po drugi svetovni vojni. "Trideset let je že od demokratičnih sprememb, pa smo se vedno zapletali v ideologijo s tovrstnimi stvarmi iz druge svetovne vojne, kar me žalosti. Tudi sam sem bil iz leve in desne strani deležen očitkov zaradi mojega raziskovanja," pravi Ferenc.
 

“Kaj pa takrat, ko arhivov ni, takrat ko ni dokumentov?”

Kot zgodovinarja ga zanimajo predvsem teme, ki so povezane s topografijo in terenskim delom, pa čeprav je bila večina zgodovinarjev naučena, da se preteklost proučuje na podlagi dokumentov in arhivov. "Kaj pa takrat, ko arhivov ni, takrat ko ni dokumentov," se sprašuje Ferenc. Še pred preučevajem grobišč in povojnih pobojev je tako na podoben način terensko proučeval tudi usodo nemške manjšine na Kočevskem.
 

Glasba kot rešiteljica in zatočišče, ko je sin kot dvoletnik preboleval raka

Gosta oddaje DORA – nedeljski pogovori je vseskozi spremljala tudi glasba. Od kitare, ki mu ju je v Veržeju dal stric Janez, do igranja v spremljevalni glasbeni skupini akademske foklorne skupine France Marolt in pri nekaj narodnozabavnih zasedbah. Po nekajletnem premoru je glasba spet postala rešiteljica v hudih časih, ko je njegov sin kot dvoletnik preboleval raka. Pred šestindvajsetimi leti se je tako pridružil zasedbi Prifarski muzikanti.
 

"Iz ljudske glasbe skačemo malo v popevkarstvo ali obratno in vsem nam je to na stara leta en tak izziv in v veselje"
 

Mitja Ferenc

K programskim zasnovam njihovih tradicionalnih koncertov v Cankarjevem domu pomembno prispeva Ferencova soproga Rosvita Pesek, sicer prepoznavna voditeljica Odmevov na Televiziji Slovenija. "Bog ne daj, da bi jaz ob deseti uri zvečer gledan 24 ur zvečer, kajti takoj, ko pride iz Odmevov je treba analizirati Odmeve na nacionalni televiziji, ugotoviti ali je bilo vodenje pravilno, če so bile napake, kakšen je bil sogovornik," dopolnjevanje poklicnih poti zakoncev razlaga sogovornik Marjana Dore. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice