Od danes je mogoče kupiti rumenozelene vinjete z letnico 2020, bodo pa rožnate oziroma letošnje vinjete v veljavi vse do konca januarja prihodnjega leta.

Cene in vrste vinjet ter cestninski razredi ostajajo enaki. Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov.

Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov.

Za motorna kolesa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Največji porast prodaje vinjet za motorna kolesa

Skupaj z rastjo prometna na slovenskih avtocestah in hitrih cestah iz leta v leto narašča tudi prodaja vinjet. Na DARS so za STA razkrili, da je vrednost prodanih vinjet od lanskega 1. decembra do konca letošnjega oktobra znašala 191,15 milijona evrov. To je 6,5 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju leto prej.

Prodaja letnih vinjet za osebna vozila je porasla za štiri odstotke, za kombinirana vozila za šest odstotkov in za motorna kolesa za 31 odstotkov.

Globa 300 ali 500 evrov, odvisno od prekrška

Uporaba vinjet na avtocestah in hitrih cestah je v Sloveniji obvezna. Za vožnjo po omenjenih cestah brez vinjete je predpisana globa 300 evrov.

Če voznik vinjete ne namesti na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom zmanjša učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Darsovi cestninski nadzorniki so od začetka leta do 25. novembra zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali 54.079 plačilnih nalogov. Globe od kazni se sicer v celoti stekajo v državni proračun, ne Darsu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice