Slovenija sodi med območja z največjo pogostostjo neviht v Evropi. Toča je v prejšnjih letih povzročila precejšnjo škodo. Vlada je danes podprla izvajanje letalske obrambe pred točo.

Poročali smo o tem, da naj bi država v času epidemije koronavirusa pozabila na letalsko obrambo pred točo. Čeprav so se pogovori o letalski obrambi zavlekli, je vlada je na današnji dopisni seji le podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije.

S tem so podprli izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom v letih 2020 in 2021.

Del sredstev morajo zagotoviti občine

Sredstva za sofinanciranje izvajanja letalske obrambe pred točo bodo namenili s proračunske postavke ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v kolikor bo izkazan tudi interes lokalnih skupnosti.  

Šteje se, da bo interes lokalnih skupnosti izkazan, v kolikor bo v izvajanje letalske obrambe pred točo vključenih vsaj polovica občin z branjenega območja severovzhodne Slovenije. Branjeno območje zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka iz Koroške statistične regije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prispeva do 35 % sredstev za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila za izbiro izvajalca letalske obrambe pred točo, preostali del sredstev pa zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice