Srbski državljani, ki so obtičali v Sloveniji, se zaradi zapletov še vedno niso vrnili v Srbijo. V tujini ostajajo tudi slovenski državljani, a se na Ministrstvu za zunanje zadeve pospešeno trudijo za njihovo vrnitev v Slovenijo.

Skupina srbskih državljanov, ki naj bi se že včeraj vrnila v Srbijo, je danes še vedno na ozemlju Slovenije. Jelko Kacin je povedal, da bo konvoj vozil odpeljal še danes proti meji s Hrvaško. Kdaj bodo državljani Srbije zares prišli do srbske meje, zaenkrat še ni znano. 

Andrej Šter iz Ministrstva za zunanje zadeve, ki koordinira akcijo vračanja srbskih državljanov je povedal, da na vrnitev v Srbijo v Slovenijo čaka preko 350 srbskih državljanov. Ti ne živijo v Sloveniji, ampak gre za srbske državljane, ki so že kakšen teden na poti. »Zato je za nas zelo pomembno, da jim pomagamo čim prej priti do cilja,« je dodal Šter. 

Meje za Slovence bodo vedno ostale odprte 

Šter je še povedal, da Ministrstvo za zunanje zadeve intenzivno išče rešitve za vračanje Slovencev, ki so še v tujini. Ugotavljajo, da se jih vedno več vrača. Številni se vračajo s prevozi, ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, nekateri pa tudi preko rednih letalskih linij. V zadnjih dnevih se je vrnilo nekaj 1000 Slovencev. »Meje za naše državljane bodo vedno ostale odprte,« je še dodal Šter. 

»Šter tega ne bo povedal, jaz pa mislim, da je prav, da se pove,« je govor Šterna dopolnil Kacin:  »Slovenija teh poletov ne bo zaračunavala in jih niti ne more zaračunavat.«

Jutri bodo odprli transakcijski račun za donacije

Kacin zato poziva, da se Slovencem v tujini pomaga z donacijami. Vlada je zato odprla transakcijski račun, na katere bo zbirala donacije. »Gre za finančna sredstva, ki jih bomo v prihodnosti še zelo zelo potrebovali,« je dodal Kacin. Številko transakcijskega računa naj bi predvidoma predstavili jutri.

Bolj ugodne priložnosti ne bo več

Andrej Šter pravi, da bodo nadaljevali z evakuacijskim reševanjem, dokler bodo lahko pomagali Slovencem v tujini. Ob tem poudarja, da so nekaj držav že »zaprli«, saj tam ni bilo interesa za vrnitev. Slovenija je že zaprla pogajanja s Slovenci v Združenih državah Amerike, saj je od tam pred dnevi letelo slovaško letalo, pa slovenski državljani te priložnosti niso izkoristili. 

Tisti, ki čakajo na bolj ugodne priložnosti, čakajo zaman, je še delal Šter.

Povratniki predstavljajo tveganje, a se izvaja skrbni nadzor

Tveganje, da bi Slovenci iz tujine prinašali okužbo, obstaja, a Šter miri: »Dosledno izvajamo kontrolo tistih, ki prihajajo iz tujine.«

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike se je zahvalila vsem državljanom in državljankam, da upoštevajo navodila vlade. Ker se vsi dosledno držimo upoštevanja navodil, se je širjenje okužbe upočasnilo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice