»Protikorona paket« bo obsežen paket zakonov namenjenih pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga bo prizadel koronavirus. Vlada Republike Slovenije bo za odpravo posledic epidemije namenila toliko sredstev, kolikor bo treba.

Kot je na novinarski konferenci predstavil uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin bo temeljni namen paketa zakonov ohranitev delovnih mest, socialne stabilnosti, gospodarske zmogljivosti, javnega servisa, potencialov v znanosti, kulturi in družbi nasploh.

»Vlada bo za vse našteto namenila toliko sredstev, kot bo potrebno,« je še dodal Kacin: »Vlada bo poskušala nasloviti probleme vseh kategorij in bo našla rešitve za ublažitev težav pri vseh, tudi samozaposlenih.«

V pomoč ministrom pri oblikovanju zakonskega paketa so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik.

Vlada želi zakonski paket za obravnavo v državnem zboru pripraviti do konca tega tedna.

Prebivalci vse bolj spoštujejo omejitve gibanja

Na vprašanje, ali vlada še vedno razmišlja o uvedbi odloka, ki bi omejil gibanje na občine, Kacin odgovarja, da se bodo odločali o tem, ali je ta odlok sploh še potreben, na eni izmed naslednjih sej, saj prebivalstvo vse bolj dosledno spoštuje omejitve gibanja. 

Kacin ob tem opominja, naj ne gibljemo zunaj brez nujnega razloga: »Prosim vas, da greste na sprehod, ampak le toliko, koliko je potrebno. Prosim vas, da ne hodite več, kot je potrebno. Prosim vas, da dosledno spoštujete razdaljo, razmak, ki smo ga skupaj določili. Bodite sami. Bodite oddaljeni od virusa in skrbite za svojo varnost.«

Problem pri pridobivanju novih mask je logistika

»Veliko stvari nam primanjkuje,« je povedal Kacin: »Ključen problem pa ostaja logistika, kako te količine zaščitnih sredstev, ki v veliki meri prihajajo iz Kitajske, spraviti v Evropo.«

Morebitnim donatorjem Kacin svetuje, da poiščejo stik z najbližjim štabom civilne zaščite, ki bo v skladu z lokalnimi potrebami poskrbel za razširitev zaščitnih sredstev tam, kjer je to najbolj potrebno.

»Z dosedanjim zdravljenjem bolnikov zdravstveno osebje pridobiva potrebne izkušnje o tem, kako ukrepati v prihodnje,« še dodaja Kacin. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice