Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že jutri skupaj s protikoronskim zakonom.

Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu.

Pripadniki Slovenske vojske bodo pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije.

Vlada bo o izvajanju pooblastil seznanjala pristojni delovni telesi DZ vsakih 14 dni. Ukrep pa je časovno omejen - pripadniki Slovenske vojske bodo imeli ta pooblastila največ tri mesece od uveljavitve sklepa, poroča STA.

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer povedal, da vlada te podpore še nima zagotovljene.

Minister je v zadnjih dneh opravljal pogovore pri poslanskih skupinah. Del pripomb, ki so jih te podale, so po njegovih besedah upoštevali, dela pa ni bilo mogoče. Pripombe so bile sicer po njegovih ocenah bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicija na koncu vendarle dala potrebne glasove za aktivacijo omenjenega člena.

Predlog je sicer precej razburil javnost. Med drugim je bilo slišati očitke, da je podelitev takšnih pooblastil vojski pretiran ukrep.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice