Danes bo FURS začel vračati dohodnino zavezancem iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so plačali previsoko akontacijo dohodnine. Že maja so vrnili 62,7 milijona evrov, tokrat vračajo skupaj nekaj manj kot 191 milijonov evrov.

Finančna uprava je letos pripravila informativne izračune za 1.528.772 zavezancev. Konec marca je bilo od teh odpremljenih 959.789 izračunov, konec maja pa 568.983

Kot piše STA, so zavezanci iz prvega svežnja premalo plačano dohodnino že morali doplačati ali pa so preveč plačano dobili vrnjeno, poračun za zavezance drugega svežnja pa je predviden ta teden.

Povrnili bodo skoraj 191 milijonov evrov

V drugem svežnju je predvideno vračilo preplačane dohodnine za 61 odstotkov zavezancev. Skupaj bodo prejeli 190,9 milijona evrov, povprečen znesek na posameznika pa je 550 evrov

Finančna uprava je že pozimi obljubila, da bo, čeprav je rok vračila 30. julij, tistim, ki so uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane elektronsko preko sistema eDavki, denar izplačala štiri delovne dni prej.

Tako bo 35.040 zavezancev vračilo dohodnine, ki skupaj znaša 32 milijonov evrov, dočakalo že danes, ostali pa najpozneje do ponedeljka. 

Pogoj za izvedeno vračilo je, da zavezanec ni vložil ugovora zoper informativni izračun dohodnine, saj v tem primeru informativni izračun dohodnine ne velja kot odločba in posledično ni izvršilnega naslova za vračilo, ter da se mu ni pobotalo z morebitnim dolgom. 

Doplačil dohodnine za slabih 41 milijonov evrov

Na izračunih za 21,9 odstotka zavezancev iz drugega svežnja je medtem pisalo, da morajo dohodnino doplačati in to najpozneje do 1. Avgusta v skupnem znesku 40,75 milijona evrov. Za izjemo veljajo tisti, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine, saj s tem zadržijo izvršitev.

Informativnega izračuna dohodnine niso prejeli tisti, za katere izplačevalci dogodkov niso posredovali podatkov o odmeri dohodnine na finančno upravo. V tem primeru bodo morali napoved vložiti sami najpozneje do 31. julija. Napoved morajo vložiti na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice