Medtem ko sta Avstrija in Nemčija v primežu prave zime, pri nas kvečjemu le sramežljivo naletavajo snežinke, ki se nikakor ne oprimejo podlage. Zakaj?

Pri naših severnih sosedih in v številnih drugih evropskih državah te dni vztrajno sneži, bela odeja je marsikje debela že pol metra, vremenoslovci pa napovedujejo novo pošiljko. 

Ob veliki količini snega se številni prebivalci bojijo tudi za svoje strehe, ki bi se lahko vdale pod težo padavin, ob tem pa preglavice povzročata še poledica in močan veter.

Posamezna avstrijska in nemška mesta so razglasila stopnjo visoke ogroženosti, v izogib nevarnosti snežnega plazu pa je na enem od avstrijskih smučišč stekla celo evakuacija. Pri nas pa o pravi zimi ne duha ne sluha.

Na severu Alp še več padavin, pri nas ostaja suho

Hladen zrak s severa celine je v minulem tednu prvič v tej zimi prodrl južneje, vse do vzhodnega Sredozemlja in nad vzhodno Evropo je pogosto snežilo. Obilne padavine gre deloma pripisati tudi prisilnim dvigom zraka nad gorske pregrade.

Severna in vzhodna Evropa sta tako pretežno zasnežena, stanje v srednji in jugovzhodni Evropi pa je precej raznoliko. Medtem ko so gore prekrite s snegom, se stanje po nižinah razlikuje. V velikem delu Evrope v pasu od Iberskega polotoka, Britanskega otočja do južnega dela Švedske pa je večinoma brez snežne odeje, ugotavljajo pri Arsu.

V naslednjih dneh gre v Evropi pričakovati še več snega. Po napovedih meteorologov naj bi namreč severne dele srednje Evrope že danes dosegel nov prodor hladnega zraka. 

Z dvema ciklonskima središčema se večjemu delu srednje Evrope in Balkanskemu polotoku obeta sneženje, a bo ob severnem vetru to še naprej omejeno predvsem na severno stran Alp. 

Na južni strani Alp večjih sprememb torej ne bo. Kot pojasnjujejo pri Arsu, se bodo zrak in s tem povezane padavine v naših krajih sušili, zaradi spuščanja zraka prek glavnega grebena Alp. Tako dolgotrajna situacija s severnimi vetrovi ni običajna. Bolj pogosto nad našimi kraji pihajo vetrovi zahodnih smeri.

Pričakovana pokritost Evrope s snežno odejo:

Sivine predstavljajo območja, ki so le deloma prekrita s snežno odejo.

Vir: Arso/ECMWF

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice