V Sloveniji je relativno reven vsak sedmi prebivalec, v Evropski uniji pa vsak šesti. Vsak devetnajsti Slovenec je materialno prikrajšan.

Podatki o Sloveniji, Avstriji in Madžarski kažejo na to, da so imele vse tri države primerljivo stopnjo revščine. V Sloveniji je ta znašala 13,9 odstotka, v Avstriji 14,1 in na Madžarskem 14,5. 

V vsaki od teh treh držav torej vsak sedmi prebivalec živi pod pragom revščine. Drugi dve sosedi, Hrvaška in Italija, sta imeli približno 20-odstotno stopnjo tveganja revščine.

Vsak devetnajsti Slovenec materialno prikrajšan

V Sloveniji je bilo v lanskem letu 5,4 odstotka prebivalcev resno materialno prikrajšanih, v praksi to pomeni vsak devetnajsti Slovenec.

V Avstriji je bil ta odstotek eden najnižjih v Evropski uniji, saj je znašal tri odstotke oziroma vsak 33. prebivalec, medtem ko je bila na Madžarskem številka med najvišjimi. Tam je bilo resno materialno prikrajšanih 16 odstotkov ljudi, oziroma vsak šesti prebivalec.

Revščina ni povsod enaka

V državah z višjimi dohodki in zato tudi z višjim pragom tveganja revščine si tudi relativno revni prebivalci praviloma lahko privoščijo več in živijo bolje kot prebivalci v državah z nižjim pragom tveganja revščine.

Slovenski prag tveganja revščine je pri 7400 evrih, na Madžarskem pri 2900 evrih, na Hrvaškem pri 3300 evrih, medtem ko je prag revščine v sosednji Avstriji med najvišjimi v EU in znaša 14200 evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice