Po napovedih meteorologov bo predvidoma do torka zelo vetrovno, zato so izdana oranžna vremenska opozorila. Jugozahodni veter bo danes od popoldneva dalje v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 kilometrov na uro. V noči na ponedeljek so napovedane obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države, narasle bodo reke.

V ponedeljek se bo veter še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Predvidoma bo slabel v torek čez dan, na spletni strani navaja Agencija RS za okolje (Arso).

Zaradi napovedanega močnega vetra je za danes oranžno vremensko opozorilo za drugo polovico dneva izdano za severovzhodno Slovenijo, za jugozahod države pa za ponoči. Za ponedeljek in torek je oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega vetra izdano za celotno Slovenijo.

Oranžni alarm: maksimalna hitrost vetra od 85 do 100 km/h

Veter lomi veje in lahko podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh ter prevrača oglasne panoje. Veter ovira promet ter otežuje gibanje. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo veliko previdnost v prometu. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi, opozarjajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Pri nas še suho

Po sneženem začetku konca tedna in mrzlem nedeljskem jutru že prihaja odjuga. Sicer bo po napovedih meteorologov danes ob morju in na Goriškem čez dan pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo večinoma suho. Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg povsod po nižinah prešel v dež, meja sneženja se bo še zviševala.

Meteorologi glede na napovedi v noči na ponedeljek pričakujejo obilne padavine predvsem na jugu in zahodu države. V 24 urah lahko pade od 50 do 80, krajevno pa nad 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Gladina morja bo ob nočni plimi, ki ima vrh ob 3. uri, povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje dele obale, opozarja Arso.

Kakšno vreme nas čaka?

V ponedeljek bo večinoma oblačno. V severovzhodnih krajih bo večinoma suho, drugod bodo padavine, ki bodo popoldne slabele in marsikje prehodno ponehale. Za ponedeljek so najvišje dnevne temperature napovedane za od osem do 14, ob morju do 16 stopinj Celzija.

Oranžno vremensko opozorilo, ki je izdano zaradi napovedanega močnega vetra, pomeni, da lahko veter lomi veje in podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh ter prevrača oglasne panoje. Veter lahko tudi ovira promet in otežuje gibanje. Zato pristojni ljudem svetujejo, naj se pri gibanju na prostem izogibajo nevarnih mest in priporočajo veliko previdnost v prometu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice