FURS bo z novim letom izvajal poostren nazdor pri osebah, ki neprijavljeno oddajajo nepremičnine v turistični namen.

Finančna uprava Republike Slovenije je napovedala, da bo v začetku prihajajočega leta izvajala poostrene aktivnosti nadzora pri fizičnih osebah, fizičnih osebah z dejavnostjo ter pri pravnih osebah, ki dosegajo dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični namen, tudi če oddajajo preko spletnih portalov Airbnb, Booking in podobne.

Pri FURS so pridobili podatke o fizičnih osebah, fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dosegajo dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični način. Zato na Finančni upravi točno vedo, kdo vse oddaja nepremičnine na črno. Hkrati pa pozivajo vse zavezance, ki svojih dohodkov s strani oddajanja še niso napovedali, da to storijo do konca januarja.

Za neprijavljeno oziroma nezakonito oddajanje nepremičnin v turistični namen je predpisana globa, ki se giblje med 400 in 30.000 evri.

Neprijavljeno oddajanje je delo na črno

Posamezniki lahko oddajajo kapacitete v turistične namene le, če imajo dejavnost registrirano. Fizična oseba, ki oddaja ali oglašuje nepremičnino v turistični namen in ni vpisana, opravlja delo na črno. Finančna uprava zato svetuje, da dejavnost oddajanja prijavijo. Prijavo lahko opravijo na dva načina, kot registrirani sobodajalci ali samostojni podjetniki.

Lahko FURS dobi podatke iz Airbnb?

Airbnb je vse bolj priljubljena spletna platforma, ki se je razvila z namenom oddajanja sob, stanovanj in hiš v kratkotrajni najem. Stran postaja glavni pripomoček turistov pri iskanju prenočišča. Priljubljenost strani raste tudi pri nas, vse bolj bogata pa je tudi ponudba. Airbnb na svoji spletni strani pojasnjuje, da njihove uporabnike obvestijo o poizvedovanju organov o uporabniških informacijah. Izjemoma tega ne stori, če tako izrecno določa sodna odredba. Policija pa zatrjuje, da sami v ta postopek niso bili vpleteni, poroča Siol.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice