Razkužila so s pojavom covid-19 postala nujen izdelek v vsakem gospodinjstvu. S povečanim povpraševanjem se je po začetnem pomanjkanju izboljšala tudi ponudba. Pa vemo, kaj izbrati?

Če želite, da bo razkužilo učinkovalo proti koronavirusu, zadostuje izdelek s 60 volumskimi odstotki alkohola. Pred nakupom preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Razkužila so učinkovita le, če jih uporabimo pravilno – `malo in hitro´ je neučinkovito.

Vsi razene enega učinkoviti

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili koncentracijo alkohola v 15 razkužilih s polic slovenskih trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. 

Vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in uničujejo virus SARS-CoV-2. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola. 

Rezultate testiranja razkužil najdete TUKAJ.

Velike razlike v ceni

Na ZPS so za liter izbranih razkužil odšteli od 9,8 do 62,5 evra.

Za 1000 mililitrov izdelka na testu so odšteli od 9,8 evra (Bioxcare v Eurospinu) do 62,5 evra (Victoria Beauty na Petrolu). Glede na velike razlike v ceni je dobro, da nakup načrtujete vnaprej. Praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši.

Razkužilo nadomestite s tekočo vodo in milom

Alkoholna razkužila so zelo učinkovita in imajo med vsemi antiseptiki najhitrejše baktericidno delovanje. Zelo hitro se sušijo in tako zagotavljajo hitro dezinfekcijo, optimalno učinkujejo na večino mikroorganizmov, nanos alkohola pa ne povzroči mikrobnega onesnaženja okolice. 

Če je le mogoče, naj razkužilo nadomestita tekoča voda in milo. Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo, zato razkužila ne potrebujemo, ta pa so potrebna npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so zdravstvene ustanove, trgovine, pošte in podobno. Tako kot razkuževanje pa mora biti tudi umivanje rok temeljito. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2–3 minute, svetujejo na ZPS.

Pred nakupom preverite seznam sestavin

Čeprav je test ZPS pokazal, da lahko verjamemo navedbam o koncentraciji alkohola, pa izbira še zdaleč ni preprosta. V zadnjih mesecih so se na policah trgovin pojavili številni izdelki, na katerih so trditve o razkuževanju, dezinfekciji in podobno, a pogled na seznam sestavin pokaže, da alkohol ni na prvem mestu. Skladno s smernicami WHO preverite in poiščite izdelke z vsaj 60 odstotki alkohola.

Nakit in dolgi nohti prenašalci mikroorganizmov

Pred razkuževanjem rok snemite prstane, ure, zapestnice. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih, pri čemer sta pomembna količina uporabljenega sredstva in čas vtiranja v kožo. 

Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče rok, med prste in na konice prstov. Vtirajte ga toliko časa, da se na rokah posuši. Ne pozabite, da je umazanija, ki zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte, idealno gojišče za bakterije, viruse in glive, še poudarjajo na ZPS.

Če se razkužilo posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice