Vremenski pogoji niso krivi za onesnažen zrak. Visoke ravni delcev ob epizodah onesnaženja povzročijo veliki lokalni izpusti in razkrivajo navade prebivalcev. 

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) že vrsto let opozarjajo, da je kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah v gospodinjstvih glavni vir onesnaženja z delci v zimskem času. 

Kakovost zraka močno povezana z vremenom

Meritve kakovosti zraka kažejo, da se njegova kakovost izboljšuje in da je večina onesnaževal pod zakonsko dovoljenimi vrednostmi. Je pa kakovost zraka močno povezana z vremenom.

Zadnja leta se pristojni ukvarjajo predvsem s problematiko delcev. Podrobnejša analiza razkrije, da interpretacija onesnaženosti zraka z delci ni tako enostavna. Če se pogleda posamezne zimske epizode, ki so bile meteorološko ugodne za akumulacijo onesnaževal, ugotovitve kažejo, da se ravni delcev v zadnjem obdobju niso zmanjševale. Je pa bilo v letu 2019 tovrstnih epizod manj kot na primer v letu 2017. 

Vzrok za boljšo kakovost zraka je bil torej predvsem v ugodnejših vremenskih pogojih, ki so bila zadnja leta naklonjena temu, da se je onesnaženje učinkoviteje redčilo.

Pri vrednotenju učinkovitosti izvajanja ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka je potrebno biti previden, saj lokalni izpusti kljub navideznem izboljšanju kakovosti zraka še vedno ostajajo na visoki ravni. 

Posebej problematično kurjenje z neustreznimi gorivi

So pa epizode visokega onesnaženja z delci povezane z vremenskimi pogoji, ob katerih se v slabo prevetrenih dolinah in kotlinah zaradi temperaturnega obrata, ki preprečuje redčenje onesnaženj, nabirajo večje količine delcev in drugih onesnaževal.

Posebej pa je problematično kurjenje z neustreznimi gorivi kot so stari papir in karton, vlažni les, plastika, embalaža in drugi odpadki, in nepravilno kurjenje. Oboje vodi do slabega izgorevanja lesne biomase in se pokaže neposredno kot gost temen dim iz dimnika.

V jasnih zimskih popoldnevih se dim zadržuje v plitvi plasti nastajajoče inverzije in se sčasoma razprši po celem naselju. Dejstvo je, da lahko takšno stanje v mestu ali na vasi povzroči že en sam neozaveščen kurjač.

K boljšemu zraku v Sloveniji lahko torej prispevamo z zamenjavo zastarelih kurilnih naprav, uporabo ustreznega goriva in pravilnim kurjenjem. Izogibajmo se kurjenju na prostem in omejimo uporabo ognjemetov.

Izpuste iz prometa lahko bistveno zmanjšamo, če namesto avtomobila uporabljamo skupni ali javni prevoz, k svojemu zdravju pa dodatno prispevamo, če se lahko na delo in po opravkih odpravimo peš ali s kolesom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice