Dijaki, ki bodo v šolskem letu 2020/2021 obiskovali prvi letnik srednjega poklicnega izobraževanja, lahko do 25. septembra oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice.

Kot so sporočili iz javnega štipendijskega sklada, na novo lahko štipendijo za deficitarne poklice pridobijo le dijaki prvih letnikov, ki so prvič vpisani v srednje poklicno izobraževanje iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2020/2021 in bodo s tem pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene.

V naboru je 22 deficitarnih poklicev: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suho montažne gradnje, tesar, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar, steklar in na novo tehnik steklarstva.

Tudi na dvojezičnem območju

K dvojezičnemu izobraževalnemu programu ekonomski tehnik, ki ga izvajajo v italijanskem jeziku, so letos dodali še programa avtoserviser in predšolska vzgoja. Dvojezičnemu izobraževalnemu programu v madžarskem jeziku pa so poleg mehatronika operaterja, strojnega in kemijskega tehnika dodali še program ekonomski tehnik, piše STA.

Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, prav tako ne na višino plačila dohodnine. Dijak lahko istočasno prejema državno ali Zoisovo štipendijo, štipendija pa ni združljiva s kadrovsko štipendijo.

V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

Če bodo na skladu prejeli več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali glede na višjo povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne šole in glede na višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Štipendija kot spodbuda k vpisu

Leta 2015 so razpis za štipendije za deficitarne poklice razveljavili, ker so štipendije podeljevali po načelu, »kdor prvi pride, prvi melje,« zaradi česar je prišlo do sesutja spletne strani, kjer je bilo mogoče dobiti vlogo. Leta 2016 so nato takšen sistem spremenili.

Kot še poroča STA, s štipendijami za deficitarne poklice na skladu želijo spodbuditi mlade k vpisu v izobraževalne programe za deficitarne poklice in s tem zagotoviti ustrezno število mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog, so še dodali v skladu.

Več informacij dobite tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice