Ministrstvo za kulturo je Zlatku status samozaposlenega v kulturi odvzelo leto in pol pred določenim rokom.

Raper Zlatko je izgubil status samozaposlenega v kulturi, je danes sporočil na svojem Facebook profilu. Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, mu je poslalo dopis, v katerem ga obvešča, da ne izpolnjuje pogojev za vpis v register samozaposlenih delavcev v kulturi in da mora odjaviti zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Glasbenik je status pridobil avgusta 2014, po pogodbi pa bi naj veljal do 31. julija 2022. Veljavnost so mu tako skrajšali za leto in pol, odločitvi je botrovalo njegovo javno izpostavljanje proti trenutni vladi.

Sodu pa je očitno izbila dno objava, kjer je v zasedbi pričakal Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in ga v neposrednem prenosu na Facebooku izpraševal o obvladovanju epidemije v Sloveniji. Objava je požela precej negativne publicitete, zato se je Zlatko že čez nekaj ur javno opravičil.

Njegov dopis v skrajšani obliki objavljamo spodaj, celotni zapis lahko preberete na njegovem Facebook profilu.

Tako si trenutna vlada predstavlja demokracijo!

Danes sem od ministrstva za kulturo prejel pismo, v katerem mi sporočajo, da me brišejo iz razvida samozaposlenih v kulturi, kljub temu, da imam odločbo veljavnosti statusa od 1. 8. 2017 do 31. 7. 2022.

Verjetno vas zanima, zakaj?

Pravijo, da sem v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere sem bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Seveda je to laž, ker sem letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja. Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost.

Kaj pa je naloga kulturnika?

Da nastavlja ogledalo družbi in koristi svobodo govora, pove na glas svoje mnenje, ker mnenje, ki ga obdržimo zase, je mrtvo in ni nikomur v korist. Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma.

A tudi če vzamete vse perje temu jastrebu, bo še vedno ostal jastreb in nikoli ne bo postal golob!

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ToneB (nepreverjen)

Barabi zarukani še treba odvzeti državljanstvo in ga izgnati...država ga hrani pa rovari proti....kaka korist je tega duševno motenega šiptarja....

ptujčanka (nepreverjen)

samozaposlenega v kulturi , kaj je to in kaj dela ??

Starejše novice