Slovenci danes kot edini v Evropski uniji uživamo dela prost dan. Zakaj mirujemo, če drugi delajo, in ali imamo v Sloveniji zato več prostih dni kot naši sosedi?

Ob obeleževanju praznika dela v Evropski uniji velja, da imajo dela prost dan le 1. maja, Slovenci pa imamo prost še 2. maj. Medtem imajo v Evropi poleg Slovenije prost drugi maj le še v Srbiji, Črni gori in Ukrajini.

Dvodnevno praznovanje praznika dela ostaja slovenska posebnost in unikum v Evropski uniji. Sindikatom je v minulih letih uspelo ohraniti drugi maj kot dela prost dan, čeprav gospodarstvo še naprej poudarja, da nas dodaten prost dan po ocenah stane okoli 43 milijonov evrov.

Ohranili drugi maj

Leta 2012 se je zdelo, da bi lahko drugemu maju, kot prostemu dnevu, že odklenkalo. Takratna vlada je v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Temu so ostro nasprotovali sindikati in tako je 2. maj ostal dela prost dan še naprej.

Na statističnem uradu sicer ocenjujejo, da bi en delovni dan več v povprečju povečal bruto domači proizvod za 0,1 odstotka, kar ob zdajšnjem stanju pomeni okoli 43 milijonov evrov.

Smo doma več kot naši sosedje?

Gospodarstveniki opozarjajo, da dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, saj je slovensko gospodarstvo testno vpeto v prostor Evropske unije, kjer 2. maj ni dela prost dan. Zagovorniki dvodnevnega praznovanja pa medtem opominjajo, da se drugod po Evropi delovni ritem toliko bolj umiri v času velike noči. Prav tako je večina naših sosedov doma 6. januarja, ki v Sloveniji ni dela prost dan.

Zaradi edinstvenosti drugega maja se marsikdo vpraša, ali ima Slovenija zaradi tega kaj več prostih dni od svojih sosedov. To ne drži.

V Sloveniji je 13 takih praznikov, ki so dela prosti dnevi, medtem ko imajo naši severni in južni sosedje (Avstrija in Hrvaška) 14 dela prostih dni v letu zaradi praznikov. Italija in Madžarska imata en prost dan manj, saj imajo 12 praznikov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Za 1. maj (nepreverjen)

Proti 3. maju

Starejše novice