Med slovenskimi gospodinjstvi iz enodružinskih hiš je vse več zanimanja za prozvodnjo z elektriko.

Med gospodinjstvi iz enodružinskih hiš je vse več zanimanja za samooskrbo z elektriko. Gospodinjstev, ki imajo namen v prihodnjem letu začeti proizvajati elektriko, je letos kar štiri odstotke, medtem ko je bilo leta 2015 le en odstotek takšnih, kaže raziskava REUS. 

Od 592 gospodinjstev, ki ne proizvajajo elektrike, se jih v raziskavi šest odstotkov ni znalo opredeliti. če se bodo odločili za takšen korak. 28 odstotkov jih je odgovorilo, da se v prihodnjih 12 mesecih verjetno ne bodo odločili za samooskrbo z elektriko.

Električno energijo proizvaja en odstotek slovenskih gospodinjstev. V primerjavi z raziskavo REUS izpred dveh let, se delež ni bistveno povečal, poroča STA.

V letošnji raziskavi je sodelovalo 1015 gospodinjstev. Deset odstotkov vprašanih prejema električno energijo iz obnovljivih virov energije, na primer iz sonca, vode, biomase, vetra ali geotermalne energije. Delež se je v primerjavi z letom 2015 povečal za kar tri odstotne točke. 77 odstotkov gospodinjstev ne koristi elektrike iz obnovljivih virov, leta 2015 je bilo takšnih 82 odstotkov.

Od 776 gospodinjstev, ki ne uporabljajo elektrike iz obnovljivih virov, bo en odstotek teh v prihodnjem letu to zagotovo storil, en odstotek se k temu koraku zelo nagiba. Za 40 odstotkov uporaba električne energije iz obnovljivih virov v prihodnjem letu ni verjetna, za 35 odstotkov gospodinjstev pa to sploh ni verjetno.

Pozitivni premiki na področju ravnanja z energijo

Raziskava je pokazala pozitivne premike na področju ravnanja z energijo, saj o učinkoviti rabi energije razmišlja kar 91 odstotkov gospodinjstev, kar je osem odstotnih točk več kot v letu 2015. Kar 90 odstotkov gospodinjstev zanimajo informacije o učinkoviti rabi energije. 81 odstotkov gospodinjstev najbolj zanimajo informacije o tem, kako prihraniti z električno energijo, kar je 12 odstotkov več kot pred dvema letoma. Informacije o prihranku pri ogrevanju stanovanja ali hiše je letos zanimalo 78 odstotkov, leta 2015 pa je bilo takšnih 17 odstotkov manj, še poroča STA.

Glavni razlog za učinkovito rabo energije še vedno ostaja prihranek denarja in varovanje okolja, tako je odgovorilo 77 odstotkov sodelujočih, kar je za devet odstotkih točk več kot pred dvema letoma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice