Žensk je manj kot moških, a v povprečju živijo dlje. So bolje izobražene kot moški, a statistika kaže, da zaslužijo manj.

Ob 8. marcu, ki je mednarodni dan žensk, so na Statističnem uradu Republike Slovenije pripravili nekaj dejstev o ženskah v Sloveniji. Ali veste, katero je najpogostejše žensko ime v Sloveniji? 

Petim odstotkom žensk v Sloveniji je ime Marija.

Čeprav to ime izgublja na priljubljenosti med novopečenimi starši, je Marija še vedno najpogostejše žensko ime. Trenutno v Sloveniji živi 53.414 Marij, največ jih živi v osrednjeslovenski regiji.

Žensk je manj od moških

Julija 2019 so na Statističnem uradu prvič v 160-letni zgodovini, odkar merijo zanesljive podatke o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije, našteli manj žensk kot moških.

Za novorojeno deklico se pričakuje, da bo dočakala 84 let, kar je 5,7 leta več, kot je pričakovana življenjska doba za fanta. 

Plača žensk v povprečju nižja od plač moških

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji je po podatkih za 2018 znašala 1.709 evrov, kar  je 127 evrov manj od povprečja za moške. 

Ženske prevladujejo v nekaterih poklicih. 97,3 odstotkov vzgojiteljic in pomočnic je ženskega spola. Prevladujejo tudi strokovnjakinje za babiško nego, avdiologinje in govorne terapevtke, krojačice, šivilje in učiteljice razrednega pouka.

Zadovoljstvo žensk se povečuje

Na lestvici od nič do deset so ženske v Sloveniji svoje zadovoljstvo z življenjem ocenile s povprečno oceno 7,3. To je najvišja ocena, ki so jo zabeležili na Statističnem uradu, odkar merijo ta podatek. Slovenske ženske so tako vedno bolj zadovoljne s svojim finančnim stanjem, služno ali medosebnimi odnosi.

V čem izstopajo ženske v Sloveniji v primerjavi z ženskami v vseh drugih državah članicah Evropske unije? Preverite v spodnji infografiki.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

zvodnik milan (nepreverjen)

v Ameriki kadijjo samo še babe in črnci

Starejše novice