V Zvezi potrošnikov Slovenije označbe dizla na bencinskih servisih vidijo kot potencialno zavajajoče.

Bralke in bralci so nas nedavno opozorili na nekoliko nejasne označbe goriva na bencinskih servisih OMV, kjer se nahaja več točilnih postaj za dizelsko gorivo. Gre za 'običajno' dizelsko gorivo in 'boljše' dizelsko gorivo, ki bolj blagodejno deluje na motor vozila in je posledično tudi dražje. Uporabnikom se tako dogaja, da nehote in nevede natočijo dražje dizelsko gorivo.

Odgovorni pri OMV očitke, da gre za zavajanje potrošnikov, sicer odločno zanikajo. Kot so nam povedali, lahko njihovi uporabniki cene preverijo že pred prihodom na bencinski servis.

"Na slovenskem trgu ponujamo dve različici dizelskega goriva le na petnajstih bencinskih servisih. Tam je poleg goriva OMV Sprint Diesel na voljo tudi dizelsko gorivo višje kakovosti OMV MaxxMotion Performance Diesel. Gostje lahko ponudbo in cene goriv, ki jim je na voljo na posameznem bencinskem servisu, preverijo že pred prihodom na servis, tako v mobilni aplikaciji kakor tudi na spletu. Prav tako je pred uvozom v servis postavljen totem, kjer je poleg imena goriva navedena tudi njegova cena. Poleg tega se pred pričetkom samega točenja na agregatu izpiše cena, in sicer takoj, ko gost dvigne točilno ročko," so nam sporočili iz OMV Slovenija.

Ob tem so dodali, da v letu 2019 glede označevanja goriv na bencinskih servisih s strani strank niso prejeli še nobenega sporočila. Poudarili pa so tudi, da so označbe goriv, ki jih uporabljajo v Sloveniji enake vsem ostalim državam, kjer so prisotni.

Potrošnik ne more sklepati, za kateri dizel gre

Kljub temu so nejasnosti med našimi bralci, ki so jih presenetili nekoliko višji zneski na izstavljenih računih, izzvali negodovanje. Z vprašanji v zvezi z označbami smo se zato obrnili na Zvezo potrošnikov Sloveniji. Kot razlagajo, s strani potrošnikov zaenkrat še niso prejeli vprašanj glede označevanja dizelskih ročk na bencinskih servisih OMV.

Na vprašanje, ali so označbe dovolj jasne, pa odgovarjajo, da običajni potrošnik po njihovem mnenju »iz napisov in oznak ne more sklepati, kateri dizel je 'osnovni' in je naprodaj po regulirani ceni, kateri pa je 'boljši', dražji.«

Tako ocenjujejo, da označevanje zagotovo ni dovolj natančno, lahko pa bi bilo tudi zavajajoče:

»Potrošniki morajo vsekakor biti previdni in pred uporabo preveriti ceno izbranega goriva - ali na tabli (totemu) pred bencinskim servisom ali pa tako, da dvignejo ročko in pred začetkom točenja preverijo ceno, ki se izpiše na zaslonu.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice