Na družbenem omrežju Facebook se je le nekaj dni nazaj začel pravi besedni spopad med Markom Potrčem in združenjem Mladi zdravniki Slovenije. Vključila se je tudi Zdravstvena zbornica Slovenije.

Kot na družbenem omrežju Facebook zatrjuje Marko Potrč, se je sam dokopal do interne komunikacije društva Mladi zdravniki in njegove člane obtožil, da ga poskušajo sabotirati z dogovarjanjem za prijavljanje njegovih objav Facebooku, češ da gre za neprimerno ali zavajajočo vsebino. Poleg tega jih je obtožil tudi pripadnosti vladajoči politični stranki.

Mladi zdravniki so sicer diplomanti medicine vpisani v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do 5 let po specialističnem izpitu. Glavna interesna področja mladih zdravnikov so podiplomsko izobraževanje, zdravstvena in delovna politika.

Potrč je mlade zdravnike označil za piratsko mladino

»Mladi zdravniki imajo očitno dovolj časa, da se kot neke vrste piratska mladina organizirajo za napad na eno osebo oziroma na določeno Facebook stran. Če ste se spraševali, zakaj vam nekaterim Facebook ne dovoli več deliti kakšne moje objave, zakaj ne vidite in tako naprej ... No, mladi zdravniki so vsaj na enem področju uspešni,« je na svoji Facebook strani zapisal Potrč in dodal, da so Mladi zdravniki »pravzaprav neke vrste 'podmladek' vladajoče stranke

Mladi zdravniki Slovenije se na drugi strani branijo, da proti Potrču ni potekala nobena organizirana akcija, temveč je šlo zgolj za predlog ene od članic združenja, ki je bil vzet iz konteksta. Pri tem zatrjujejo, da so politično neodvisni, zaradi česar verjamejo v demokracijo in osebno svobodo. Potrča so tudi opozorili, naj iz svoje objave umakne ime osebe, ki jo je izpostavil, saj gre za interno komunikacijo.

Besedila Potrča ne vsebujejo objektivnih in preverljivih dokazov

Prav zaradi tega se je oglasila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki izraža podporo Mladim zdravnikom Slovenije. »Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov,« začenjajo svoj zapis v Zdravniški zbornici Slovenije.

Pri tem poudarjajo, da besedila Marka Potrča razumejo kot manipulacijo, saj po njihovih besedah v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. »Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se 'svoboda govora' uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja,« dodajajo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Zdravniška zbornica poudarja, da so takšne objave škodljive

Zdravniška zbornica pri tem poudarja, da moramo biti kritični in presojati informacije glede na to, kdo jih sporoča. »Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna? Je morda izkušena, ker je podobno situacijo že doživela in zato deli nasvete, ali le prenaša informacije iz nekega vira, ki se zdi bliže njenemu načinu razmišljanja. Je ta oseba utemeljila, predložila dokaze, so to potrdile raziskave, študije, meritve, ali tej osebi pritrjujejo izkušeni, ugledni strokovnjaki?« poudarjajo zdravniki in zobozdravniki Zdravniške zbornice Slovenije.

»Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava, kot je epidemija covida-19. Slovenije in Švedske ni mogoče primerjati,« pišejo v Zdravniški zbornici v javnem pismu.

Za konec še dodajajo, da imajo kot Zdravniška zbornica Slovenije nalogo, da javno opozarjajo na stališča znanih in manj znanih osebnosti, ki nimajo podlage v medicinski stroki. »Zato objave Marka Potrča na temo covid-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive,« zaključujejo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Ivan (nepreverjen)

Zdravniška zbornica leglo,....

Starejše novice