Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje.

Raziskava, v kateri je sodelovalo kar šesto tisoč pivcev, je pokazala da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta. 

Kot poroča STA, naj bi se z večjim uživanjem alkohola skrajševalo tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, lahko izgubijo tudi do pet let življenja, naj bi pokazale raziskave.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje. Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice