Rolando Benjamin Vaz Fereira je pobudnik in vodja kampanje »Za legalizacijo filtriranja«, v okviru katere zbira podpise podpore za vložitev predloga zakona v državni zbor.

Rolando Benjamin Vaz Fererira iz Murske Sobote, ki je širši javnosti bolj znan kot predsednik Piratske stranke, se je lotil zbiranja podpisov za predlog zakona, ki bi legaliziral filtriranje v cestnem prometu. Za vložitev predloga v Državni zbor Republike Slovenije potrebuje vsaj pet tisoč podpisov.

Premikanje na začetek kolone ni divjanje

Pri filtriranju gre za možnost motorista, kolesarja oziroma drugih enoslednih vozil, da se ob počasnem, zgoščenem prometu, varno in počasi prebijajo med avtomobili proti začetku kolone. Treba je vedeti, da pri tem ne gre za objestno divjanje, ampak za dokazano dejstva, da je vožnja kot del strnjene kolone za motoriste nevarna, saj ob nezbranosti avtomobilistov hitre pride do naleta od zadaj, ki se lahko za motorista konča usodno.

Do tega naleta med filtriranjem ne more priti, za varnost pa je poskrbljeno z omejitvijo hitrosti filtriranja na največ 15 kilometrov na uro več od hitrosti prometa in v nobenem primeru več od 50 kilometrov na uro.

Marsikje že dovoljeno, pri nas delno

Filtriranje je dovoljeno že v Veliki Britaniji, v Belgiji in na Nizozemskem. Tolerirano je pa v Franciji, Nemčiji in Italiji, delno zakonito pa je med drugim v Avstriji in tudi pri nas, kot vožnja mimo stoječe kolone po desni strani pod pogojem, da je dovolj prostora. Glede na statistiko iz Belgije, je zaradi filtriranja posledično manj škodljivih emisij in manj prometnih gneč. 

Vir: Osebni arhiv

Študije pa so še pokazale, da ima filtriranje naslednje pozitivne učinke:

7-krat manj nesreč,
60 odstotkov manj smrtnih žrtev,
47 odstotkov manj poškodb glave,
34 odstotkov manj poškodb trupa.

Za več informacij in oddajo podpisa podpore, pa kliknite tukaj

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Svetlana Maka… (nepreverjen)

strogo prepovedat vožnjo mimo v čakajočih in stoječih kolonah
Naj kurcevići čakajo tako kot moramo mi v avtomobilih
Kajti če bodo di majmuni šli vsi naprej bodo avtomobilisti še dalj časa čakali v stoječi, oziroma v počasi premikajoči kolon

Kaplja (nepreverjen)

To s sami divjaki in prepotentneži, no ne vsi, večina pa že. Težka bo..

Starejše novice