Najemnine stanovanj so se na Štajerskem bliskovito dvignile. Najemodajalce to seveda veseli, a velikokrat že hitro po vselitvi novega najemnika, stvari gredo svojo pot. Stres, ki ga ob tem doživljajo najemodajalci, ta denar ne odplača, pripovedujejo.

Vsak, ki išče stanovanje za najem, si želi več in boljše, a za čim nižjo ceno, vsak najemodajalec pa bi iz svojega stanovanja rad iztržil čim več. Na forumih lahko beremo različne zgodbe o tem, kako najemodajalci izkoriščajo najemnike, a ob zgodbah lastnikov stanovanj iz Maribora, kot so te, moramo priznati, da tudi najemodajalcem ni lahko.

Pogovarjali smo se s številnimi najemodajalci in najemodajalkami v Mariboru, njihove pripovedi pa bodo marsikoga presenetile.

Brez vselitvene 'čage' ne gre ...

»Stanovanje sem oddal sicer na prvi pogled umirjenemu študentu, a sem ga vseeno že ob prvem ogledu stanovanja opozoril, da v bloku ne bodo mogoče glasne zabave, ker bodo sosedi takoj poklicali policijo,« pripoved začenja 47-letni najemodajalec stanovanja iz središča Maribora. 

»Fant je razumno povedal, da tako nima časa za zabave in da ne bo glasen. Seveda, sem že ob prvem večeru njegove vselitve prejel klic sosede iz bloka, da so klicali policijo, ker ima moj najemnik vselitveno zabavo,« zaključi.

Tiha voda bregove dere 

Tudi 37-letnica, ki stanovanje oddaja v bloku v središču mesta, ima z nekdanjim najemnikom zanimivo izkušnjo: »Stanovanje sem oddala prijetnemu gospodu, ki je najemnino redno plačeval, z njim ni bilo nikoli nobenega problema. Po dveh letih me je poklical in povedal, da se bo v enem dnevu izselil in plačal najemnino in poravnal stroške še za prihodnji mesec. Naslednji dan ga je prišla iskat policija – v stanovanju je preprodajal drogo.«

Zakaj z vsemi enaka težava?

Ta ista 37-letnica, lastnica stanovanja v središču štajerske prestolnice, za Mariborinfo deli še nenavadne težave, ki jih ima z mladimi najemniki: »Prijetno enosobno stanovanje v Mariboru oddajam že več let. V njem so se menjali že trije prijetni mladi pari. Sicer z njimi ni bilo nobenih sitnosti, razen tega, da se še danes sprašujem, zakaj je vsak od njih zlomil umivalnik v kopalnici – je morda bilo tolikokrat potrebno menjati žarnico nad umivalnikom?«

Kajenju se je res težko odpovedati ...

»Svojega podnajemnika sem prosila naj ne kadi v mojem stanovanju, saj sem ga pred njegovo vselitvijo prebelila in na novo opremila,« pripoved o svoji izkušnji prične 30-letnica iz Tezna in doda: »Čez en teden je v bloku na vratih viselo obvestilo, da je kajenje na hodnikih prepovedano.« Le zakaj? 

Študentke in inštrukcije ...

»Izredno malo enosobno stanovanje, ki bi ga sicer lahko klasificirali kot garsonjero, sem oddal trem študentkam. Najemnino so plačevale redno, prav tako položnice,« spregovori 57-letnik, ki stanovanje oddaja v središču Maribora. 

»Čez eno leto so se izselile, preostanek najemnine pa je prišel plačat moški – njihov zvodnik. Takoj mi je postalo jasno, kateri sošolci so vse leto hodili k njim na inštrukcije, še danes pa mi ni jasno, kako so vse to počeli v garsonjeri,« za Mariborinfo razkriva najemodajalec.

Če le gre, ne bi plačali.

»Prek poznanstva sem stanovanje oddal 30-letnici, ki je zatrjevala, da bo sama plačevala položnice. Seveda, sem ji verjel, a se je izkazalo, da v treh mesecih ni plačala niti ene,« je bil zgrožen 55-letni lastnik stanovanja v Mariboru.

Zakaj o sorodstvenih vezeh se ni pametno lagati?

34-letni lastnik stanovanja na Teznem se vedno smeji, ko pripoveduje to doživetje: »Stanovanje sem oddal študentkama, ki sta mi že ob vselitvi na veliko razlagali, da sta sestrični, ki skupaj študirata. Čez nekaj časa smo se srečali na hodniku in punci sta se strastno poljubljali. Res nimam nič proti homoseksualkam, ampak ne vem, zakaj sta tako vztrajali s tem, da sta sestrični. Od takrat mi je bilo zelo nerodno, ko sem hodil po najemnino, njima pa še bolj.«

Kako je to sploh mogoče?

39-letna najemodajalka iz Maribora pa nam je zaupala tole negativno izkušnjo z oddajo stanovanja: »Sicer na prvi pogled prijetna punca je v stanovanju - sicer ne vem, kako je to mogoče - tako polila tepih, da je bil parket pod njim ves zelen od plesni

Nekateri imajo res preveč prostega časa.

Tudi težave s sosedi v blokih, v katerih oddajajo stanovanja, niso redke. 57-letni najemodajalec stanovanja ima težave predvsem s sosedami, večinoma upokojenkami, ki ves dan slonijo na oknih. Zato lahko zmeraj, ko pride najemodajalec po najemnino, tožijo, kako grozni najemniki so v njegovem stanovanju.

»Stare gospe mi vse povedo, kako punce hodijo po hodniku v petkah, kar doni in se sliši v njihova stanovanja, prav tako vlečejo stole po tleh, kar se sliši v njihov dom in jih moti. Velikokrat se zgodi, da imajo najemniki obiske, ki puščajo avtomobile na parkirnem prostoru, kar jih tudi to moti. Ker res več ne vem, kako bi to pokomentiral, jim samo svetujem, naj si kupijo hiško sredi Pohorja, da bodo na samem in jih ne bo nihče več motil,« nam je zaupal 57-letnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice