Na Univerzi v Mariboru in podjetju Skylabs napovedujejo, da sanj še ni konec in da je to šele začetek. Za prihodnje leto namreč že napovedujejo izstrelitev novega satelita, ki bo odpotoval vse do 6000 kilometrov oddaljene srednje Zemljine orbite.

Od danes po vesolju kroži manj kot štiri kilograme lahek nanosatelit Trisat, ki so ga v Mariboru razvili pod vodstvom dr. Iztoka Krambergerja.

"Več kot desetletje sem imel čas, da razmislim, kaj bom povedal ob tem izjemnem in prelomnem dogodku."

dr. Iztok Kramberger, vodja projekta TRISAT

Toliko časa je namreč ekipa projekta Trisat razvijala nanosatelit, sestavljen iz 6000 različnih komponent. Zaradi slabega vremena in epidemije koronvirusa so izstrelitev premeščali 14 mesecev, vse do današnje noči.

Že vzpostavili stik in pridobili prve podatke

Na krovu je bilo 53 satelitov iz 13-ih držav. Tudi 65-kilogramski, prav tako slovenski, mikrosatelit Nemo HD za interaktivno opazovanje zemlje. Ekipa Centra odličnosti Vesolje SI ga je v francoski Gvajani na višino 515 kilometrov pospremila s slovenskimi zastavami. Z obema satelitoma je že bil vzpostavljen stik. "Danes je bil dober dan, bil je uspešen dan. Dobili smo tudi prve podatke, ki kažejo na dobro stanje," je povedal direktor podjetja Skylabs dr. Tomaž Rotovnik.

Začetek razvoja slovenske vesoljske industrije

Trisat bo naslednjih šest let predvsem testiral robustnost nove slovenske vesoljske elektronike. Ta je že pred izstrelitvijo v vesoljski industriji požela veliko zanimanja. V vesolje pa je poletela v sodelovanju z evropsko vesoljsko agencijo. Včlanitev vanjo je gospodarski minister Zdravko Počivalšek označil kot prelomni dogodek. "Sodelovanje z evropsko vesoljsko agencijo našim podjetjem odpira priložnosti, njihovim proizvodom pa daje zagotovilo kakovosti in reference na tujih trgih,” je v Mariboru danes povedal Počivalšek.

Trisat ni le utrinek, univerza že s pogodbo za nov satelit

Rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič je današnji dan označil kot zgodovinski tudi za razvoj vesoljskega inženirstva pri nas. "Zgodba Trisat ni enkratni dogodek, ni utrinek na nebu, pač pa je začetek," je povedal rektor. Aprila je mariborska univerza namreč že podpisala pogodbo za izgradnjo novega satelita, ki bo odpotoval desetkrat dlje kot Trisat.

"Gremo v šest tisoč kilometrsko orbito, kjer nanosatelitov zaenkrat še ni. Torej to bo vzorčni primer."

dr. Iztok Kramberger, vodja projekta TRISAT

Drugi mariborski nanosatelit naj bi v vesolje poletel že v začetku prihodnjega leta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice