FOTO: Facebook Bernarda Jurič
Bernarda Jurič, slovenska ultramaratonska kolesarka, ki je pred dobrim mesecem odpotovala v Avstralijo, kjer se je spopadla s 6.500 kilometrov dolgim kolesarskim maratonom, je srečno prispela na cilj.

Predvčerajšnjim se je povzpela še na najvišji vrh Avstralije Mount Kosciuszko - 2228 metrov, ki ji je med kolesarjenjem proti jugu zaradi snega na cesti ostal nedosegljiv. 

»Ko sem si 18. oktobra, to je bil zadnji dan mojega popotovanja, v kraju Sale kupila sandale z visokimi petami, sem vedela, da me bo na preostanku poti do najjužnejše točke Avstralije Wilsons Promotory težko kaj ustavilo. Bolj sem se približevala cilju, bolj je deževalo. Še nebo je jokalo, ko se je moja avantura iztekala,« je povedala Bernarda Jurič

Za postanke in preoblačenje v nepremočljiva oblačila ultramaratonska kolesarka ni imela časa. Vonj evkaliptusa v nosnicah ji je bil kot droga, ki jo je poganjala proti koncu poti. Ni dežja, ki bi lahko izpral doživetja in občutke na več kot 6000 kilometrih poti, opravljene v dobrih 33 dneh, ki jo je prekolesarila Juričeva. 

»Še nikoli nisem v dežju tako uživala kot takrat. Obleka se je zlepila s kožo in telesom. Očala sem snela, da sem dežne kaplje lahko občutila tudi s trepalnicami. Bila sem že prepričana, da sem pri svojih sanjskih ciljnih kamnih, a sem se prehitro poveselila; čakalo me je še nekaj ovinkov,« pove Juričeva. 

Na cilju zaplesala v sandalih z visoko peto

Bernarda Jurič se je na cilj pripeljal premočena do kosti, čevlji in nogavice so bili napiti z vodo. Ovita v slovensko zastavo je z nog s težavo in nestrpnostjo trgala nogavice, nato pa si je obula sandale z visoko peto.

»Že hoja na visokih petkah po travniku je bila zelo težavna, noge so se mi kar ugrezale v travo. Še dobro, da video moje polke ni uspel! Od sreče sem objemala in poljubljala moja kamna. Še sama ne vem, kako sem se, obuta v za tisti kraj tako zelo nemogočo obutev, uspela povzpeti na levi kamen in na njem zaplesati. Moje telo je gorelo, oči so se lesketale v dežju! V dveh mesecih sem dvakrat prekolesarila Avstralijo in osvojila vse štiri skrajne točke kontinenta,« je še dodala Bernarda Jurič.

Po maratonu še na najvišji avstralski vrh

V petek, ko se je zbudila v razkošju mehke in tople postelje v Melbournu, še ni bilo časa za počitek. Razmišljala je kako priti na Mt Kosciuszko, na najvišji vrh Avstralije. Od najbližjega mesta, od koder se lahko povzpneš na najvišji vrh Avstralije, jo je ločilo 600 kilometrov. Načrt je bi hitro narejen in v ponedeljek zjutraj je že bila v mestu Thredbo, kjer sta jo pozdravila sonce in veter. Hoja po snegu ji je dajala občutek domačnosti in po dobrih petih urah se  je povzpela na kamen, ki označuje vrh.

»Napočil je čas, da grem domov, kajti odkljukala sem vse svoje avstralske točke. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so mi pomagali uresničiti sanje,« je za konec povedala Juričeva. 

Juričeva je zdaj je že na poti domov. Pričakujejo jo jutri, v petek, 26. oktobra, ob 11.30 na brniškem letališču.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice