Mlada mariborska plavalka se je znašla po svoje in si bazen za treniranje uredila kar v domači garaži.

Koronavirus je posegel tudi v treninge plavalcev, ki že od sredine marca trenirajo na suhem. Katja Fain, ena najperspektivnejših slovenskih plavalk se je znašla po svoje in plava kar v domači garaži. Postavili so montažni bazen v katerem Katja pod budnim očesom mame Metke Sparavec, nekdaj najboljše slovenske plavalke, pili svoje zaveslaje.

Alternativa za trenine

Treningi v montažnem bazenu, ki je postavljen v domači garaži, se precej razlikujejo od tistih, ki jih je vajena mlada mariborska plavalka.
 

»To je zdaj najboljše, kar smo imeli ta čas. Jaz sem pripeta na plavalno gumo, ki me drži na mestu oziroma mi daje neki upor, da potem lahko plavam v takem malem bazenu,« pravi Katja.

Do ideje, da bi v domači garaži postavili bazen, sta prišli z mamo in trenerko Metko Sparavec, nekdanjo vrhunsko plavalko. Spremljali sta družabna omrežja in zasledili, da nekateri svetovni vrhunski plavalci plavajo v montažnem bazenu. Tako sta tudi sami začeli razmišljati, kam bi ga postavili. Padla je odločitev, da je najprimernejša domača garaža. Tako so kupili bazen velikosti 4-krat dva metra in toplotno črpalko, ki vodo ogreje na 25 - 26 stopinj

Čim prej v pravi bazen

Katja v domačem bazenu trenira že mesec dni, vendar upa, da se kmalu vrne v pravi bazen. Kako dolgo bodo potrebovali, da se vrnejo nazaj, je še neznanka, pravi Katja.

»Še nikoli nismo bili tako dolgo brez vode, navadnega plavanja. Po navadi imamo med sezonami dva, največ tri tedne odmora. Zdaj pa že skoraj dva meseca.«

Sezona praktično končana

Metka Sparavec, mama in trenerka glede letošnje sezone ni optimistična, saj pravi, da je praktično končana. 

»Mi zdaj začnemo znova, kot da bi začeli novo sezono. Upam, da nam ne bo potrebno imeti odmora v mesecu avgustu, ko se zapirajo bazeni, da nam bodo letos omogočili, da treniramo kontinuirano.«

Želi si na olimpijske igre

Če v letošnjo sezono ne bi posegel koronavirus, bi bila Katja z mislimi pri olimpijskih igrah. Decembra jo čaka svetovno prvenstvo v kratkih bazenih, če ne bo odpovedano, “drugače bi pa naslednjo sezono rada odplavala normo za olimpijske igre in se jih potem tudi udeležila.”
 
Nad Katjinimi treningi bdi njena mama, ki kot trenerka, skuša uresničiti hčerkine želje. Obe sta namreč prepričani, da se z voljo in treningi tudi v ne najbolj optimalnih pogojih, da narediti veliko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice