V Ljudskem vrtu je potekal drugi derbi sezone. V vročem vzdušju ni manjkalo incidentov, spornih odločitev in vroče krvi. Na koncu uspešnejša Olimpija, ki se je Mariboru približala le na dve točki.

Na prvem derbiju letošnje sezone so z zelenice zmagovalno odkorakali Štajerci s 3:0. Z današnjo zmago se imajo Ljubljančani možnost približati na dve točki, v nasprotnem primeru pa bi se Mariborčani oddaljili za osem točk.

Nazadnje so vijolice zadele preko Jana Mlakarja, Amirja Derviševića in Dina Hotića, medtem ko Olimpija pod Barišićem še ni izgubila. Zadnji poraz v ligi tako beležijo z Mariborom. Glavni sodnik je Matej Jug. Današnja tekma je 100. za Amirja Derviševića in 300. za Mitjo Vilerja.

NK MARIBOR: Handanović, Klinar, Ivković, Šuler, Viler, Dervišević, Vrhovec, Hotić, Tavares, Mešanović, Zahović. Klop: Pirić, Rajčević, Cretu, Pihler, Felipe Santos, Vršič, Mlakar. Trener: Darko Milanič.

OLIMPIJA: Ivačič, Bagnack, Maksimenko, Zarifović, Štiglec, Putinčanin, Tomić, Savić, Kronaveter, Suljić, Vombergar. Klop: Vidmar, Jurčević, Boakye, Valenčič, Lupeta, Boateng, Ilić. Trener: Zoran Barišić.

Maribor - Olimpija 1:2

Hotić 40'; Vombergar 52', Tomić 63'.

RK: Hotić 80'

Viole v čast generalu Maistru

Tekma se je pričela v imenitnem navijaškem vzdušju z bučnim navijanjem obeh navijaških skupin. Za posebno koreografijo so ob začetku tekme poskrbele Viole, ki so razprostrle zemljevid Slovenije in dodale generala Rudolfa Maistra s skupino svojih vojakov.

Že od prve minute sta obe moštvi krenili z dinamično igro, prvih deset minut je minilo v zelo visokem ritmu. Tako vijoličasti kot Ljubljančani so si priigrali manjše priložnosti, a zaenkrat še niti eni niso resneje ogrozili nasprotnikovih vrat. Tekmi na visokem nivoju sledijo tudi oboji navijači, ki skrbijo za sijajno kuliso. Posebnost današnjega derbija je, da gre bržkone za zadnji večni derbi v Ljudskem vrtu pred napovedano obnovo stare tribune.

Incident na tribunah

Po dobrih 15. minutah srečanja je prišlo do manjšega incidenta v Ljudskem vrtu. Green Dragonsi so baklo vrgli med navijače Maribora, ki so jo nato vrnili med navijače Olimpije na stari tribuni. Skoraj bi zapele pesti, pretep je preprečila specialna enota Policije.

Najbližje zadetku Kronaveter, ki se je poškodoval

V 29. minuti je Olimpija skorajda povedla. Izjemen strel Roka Kronavetra je Jasmin Handanovič z zadnjimi močmi preusmeril v vratnico. Pri tem se je Mariborčan v dresu Olimpije tudi poškodoval, v nadaljevanju akcije pa je Klinar na robu kazenskega prostora zrušil Savića. Kronaveter zaradi poškodbe gležnja ni več mogel nadaljevati, zato ga je v 33. minuti zamenjal Boateng.

Hotić za vodstvo pred polčasom

Medtem ko je Olimpija dobro vršila pritisk na Maribor, ki je imel težave pri organizaciji napada, je v 40. minuti vijoličastim uspela izjemna akcija. Aktivni Mešanović je prebil ljubljansko obrambo na levi, podal v sredino, kjer Zahović z glavo ni prišel do strela, žoga je pristala v nogah Hotića, ki je hladnokrvno premagal Ivačića in Maribor povedel v vodstvo! Zadetek je Hotić proslavil z atraktivno salto.

Nov incident Green Dragonsov

Kmalu za vodilnim zadetkom je sledil še drugi incident. Ponovno so Green Dragonsi odvrgli baklo med navijače Maribora, s stare tribune je nato proti navijačem Olimpije poletel tudi stol.

Vombergar za hitro izenačenje

Že v sedmi minuti drugega polčasa je Olimpija izenačila! Savić je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer se je iznajdljivo znašel Andres Vombergar, ki je premagal Handanovića za 1:1. Obetamo si lahko razburljivo nadaljevanje srečanja!

Preobrat Olimpije

Izenačujoči zadetek Olimpije Maribora ni prebudil. Še vedno so Ljubljančani pritiskali in v 63. minuti je z izjemnim strelom z razdalje slabo pokrivanje vijoličastih kaznoval Tomić, ki je tako poskrbel za popoln preobrat.

Žvižgi ob menjavah Milaniča

Anemično predstavo Maribora v drugem polčasu je skušal z menjavami poživiti Darko Milanič, ki pa je s svojima potezama pošteno razjezil mariborske navijače. Tako ob menjavi Mešanovića kot Derviševića si je prislužil glasne žvižge Ljudskega vrta. Mešanovića je menjal Mlakar, Deriševića Pihler.

Mlakar zapravil izjemno priložnost

Maribor se je v nadaljevanju tekme vendarle prebudil, v 78. minuti pa je izjemno priložnost zamudil rezervist Mlakar. Po odlični globinski podaji je prišel pred Ivačiča, a v soočenju z njim odšel kot poraženec. Ivačič je 20-letnemu napadalcu Maribora odlično zaprl kot in ubranil njegov poskus.

Jug ni piskal enajstmetrovke, Hotić pobesnel

V 78. minuti je prišlo do izjemno sporne situacije. V kazenskem prostoru je padel Luka Zahović, sodnik Jug pa na presenečenje večine na stadionu ni dosodil enajstmetrovke. Mariborski navijači so ob sodniški odločitvi pobesneli, Hotić je zaradi svoje reakcije prejel tudi rdeči karton, saj je Juga potisnil.

V 85. minuti je imel Savić na nogi zmago Olimpije. Njegov strel je z izjemno parado ubranil Handanović in tako v vročem zaključku tekme še ohranil upe za izenačenje Maribora.

Konec srečanja. V vročem derbiju, v katerem smo videli tri zadetke, incidente, sporne odločitve in vročo kri, je tri točke odnesle Olimpija. Ljubljančanom je v drugem polčasu uspel popoln preobrat. Z zmago z 1:2 so prišli na le dve točki zaostanka za Mariborom.

Po končanem razburljivem derbiju sta na novinarski konferenci pojasnila svoje načrte in vtise Zoran Barišić in Darko Milanič. 

»Kar se tiče prvega polčasa, je bilo OK, čeprav nam je nasprotnik v uvodu tekme dvakrat, trikrat prišel do zaključka. Mi smo se potem v nekem določenem trenutku prvega polčasa zelo dobro znašli in imeli vse pod kontrolo. Bili smo dober tekmec, lahko prehajali pred nasprotnikov gol in imeli nekaj priložnosti. To je bilo dobro. V polčas smo šli s pozitivnim rezultatom zadovoljni, z optimizmom, da bomo drugi polčas nadaljevali tako, kot smo ga končali. A se to ni zgodilo. Kar naenkrat so bile razdalje med nami velike, ustavili smo se med tri, štiri igralce, ki so bili pasivni, potem je težko kaj doseči na derbiju,« pove rahlo ogorčen nad derbijskim potekom Darko Milanič.

»Škoda, da nismo zadržali to, kar znamo zadržati. In da se nam je ponesrečil drugi polčas. Videli ste sami, da je bil Mlakar pripravljen. Poleg mene je bil pripravljen, da gre not, vendar sem zamudil … za minuto. Ko zgubljaš, potem narediš drugo zadevo.«

In kak Barišić pojasnjuje prenovljen duh ekipe po prvem polčasu? Popolnoma so izgubili balans, bili preširoki v defenzivi in brez tranzicije. Nato pa so situacijo popravili ter izšli aktivni in dinamični. Pri tem pa je ljubljanski trener pohvalil tudi prvi Tomićev gol.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice