Tim Gajser se je že v ponedeljek odpravil v ZDA, kjer bo nastopil na dirki. Na progi bo užival in dal vse od sebe, pravi.

Motokrosisti bodo v nedeljo tekmovali na Floridi, ki je v letošnjem koledarju edina dirka za svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike. Jacksonville je novo prizorišče, na katerem se bodo motokrosisti elitne lige pomerili prvič. Na povsem polni startni rampi bo v konkurenci številnih ameriških tekmovalcev tudi predstavnik AMZS, Tim Gajser. Med konkurenti bodo tudi zvezdniki ameriškega superkrosa: Eli Tomac, Webb Cooper in Justin Barcia.

Gajser bo tekmoval kot zmagovalec zadnje dirke

Dirke v Združenih državah Amerike so za evropske motokrosiste še posebej zanimive, saj mnogi upajo, da si bodo odprli vrata v svet ameriškega motokrosa. Tim Gajser bo v nedeljo tekmoval kot zmagovalec zadnje dirke svetovnega prvenstva, ki je bila pred dvema tednoma na Švedskem. Na Florido je odpotoval že v ponedeljek, proge pa si zaenkrat še ni ogledal v živo.

Dirke se veseli

Tim Gajser pravi, da se dirke na Floridi, kjer trenutno sicer zaradi hurikana močno dežuje, zelo veseli. 

»Proge še nisem videl v živo, ogledal sem si jo le na posnetkih. Izgleda zelo lepa in ima veliko tehničnih skokov. Na dirki bom užival in dal vse od sebe,«

Rampa bo polna

V nedeljo ga čaka bolj zahtevna naloga, kot ga je minuli konec tedna, ko je nastopil na dirki v Radizelu. Startna rampa bo po dolgem času zapolnjena do zadnjega kotička, ameriški tekmovalci pa bodo na domačih tleh še dodatno motivirani. Italijan Antonio Cairoli ima sto eno točko prednosti pred Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom. Če mu bo uspelo zadržati to prednost, bo Italijan že v nedeljo, torej dve dirki pred koncem sezone, osvojil svoj deveti naslov svetovnega prvaka. Herlings se v Ameriki mudi že od prejšnjega tedna, saj je za trening odpeljal dirko ameriškega prvenstva in suvereno zmagal. Gajser, ki je v seštevku prvenstva peti, bo moral na dirki za seboj pustiti Francoza Romana Febvreja, ki na šestem mestu še ni opustil želje po napredovanju med najboljših pet in lahko Gajserja v skupnem seštevku še prehiti.

Prva vožnja bo v nedeljo ob 19. uri, druga ob 22. uri zvečer.

Mladinci na Poljsko

V poljski prestolnici motokrosa, v Gdansku, bo ta vikend evropski pokal narodov v motokrosu. Na tekmovanju bo nastopilo sedemnajst mladinskih reprezentanc. Slovensko izbrano vrsto bodo zastopali Gal Hauptman (MX 85), Bor Brejc (MX 85), Luka Milec (MX 125) iz Starš in Jan Pancar (MX 250).

Milec se vrača po poškodbi

Naslov mladinskih evropskih prvakov bodo branili Italijani, ki so slavili pred dvema letoma, lani pa je tekmovanje odpadlo. Slovenska reprezentanca je bila na zadnjem tekmovanju šesta. Letos reprezentanco zastopajo štirje precej različni tekmovalci. Največ izkušenj ima najstarejši predstavnik, sedemnajstletni Jan Pancar, ki bo tekmoval v najmočnejši kategoriji tekmovanja, MX 250, kjer letos iz dirke v dirko vidno napreduje. V kategoriji MX 125 bo Slovenijo zastopal prav tako sedemnajstletni Luka Milec. Milec se je pred kratkim vrnil po poškodbi in je na domačih dirkah že dokazal, da je po vseh letošnjih težavah pridobil hitrost, ki bo ta vikend še kako pomembna. V kategoriji MX 85 bosta tekmovala mlada in manj izkušena motokrosista. Trinajstletni Gal Hauptman že ima nekaj izkušenj z dirk evropskega prvenstva, letos pa mu je cilje med sezono prekrižala poškodba kolena. Za enajstletnega Bora Brejca bo to prvi reprezentančni nastop, ki se ga gorenjski motokrosist zelo veseli. Za končni seštevek prvenstva bodo šteli najboljši trije rezultati posamezne ekipe, najslabši rezultat pa se bo izbrisal. Med glavne favorite za naslov mladinskih evropskih prvakov glede na posamične uvrstitve v tej sezoni, poleg Italijanov sodijo Francozi in Danci, ekipne reprezentančne preizkušnje pa so vsakič polne presenečenj.

V soboto popoldne bodo na sporedu kvalifikacijske dirke, v nedeljo sledijo finalne vožnje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice