Včeraj je slovenski motokrosist Tim Gajser odvozil v Imoli zadnjo dirko sezone svetovnega prvenstva in končal na drugem mestu.

V elitnem razredu MXGP ga je premagal letošnji svetovni prvak Nizozemec Jeffrey Herlings.

Letos so slovenski motokrosisti, ki v svetovnem prvenstvu tekmujejo z licenco AMZS, skupaj osvojili 682 točk. 669 točk je osvojil Tim Gajser, dve Klemen Gerčar, enajst točk pa je v kategoriji svetovnega prvenstva MX2 letos osvojil Jan Pancar.

Foto: HRC

Finalna dirka

Pred finalno dirko sta bila slovenska motokrosista dobro razpoložena in sta napovedovala dober rezultat. V Imoli ju je vso dirko spodbujalo več sto slovenskih navijačev, ki so bližnje prizorišče izkoristili za ogled zadnje letošnje dirke. V kvalifikacijah je bil Gajser tretji, Gerčar štiriindvajseti, najhitrejši pa je bil ponovno Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser je v obeh vožnjah začel odlično, v prvi je celo povedel in je v začetnih krogih držal vodstvo. Herlings seveda tudi na zadnji dirki ni štedil moči in je Gajserju vzel vodstvo ter zmago v prvi vožnji. Gajser je nato do konca držal drugo mesto. V drugi vožnji je Herlings povedel že na startu. Gajser je bil najprej tretji in je kmalu prehitel Belgijca Desalla ter nadaljeval na drugem mestu. Vrstni red pri vrhu je bil tako v obeh vožnjah enak.

Zmagal je Herlings, Gajser je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Desalle. Klemen Gerčar je bil štiriindvajseti in mu na zadnji dirki ni uspelo osvojiti točk.

Foto: HRC

Naslov svetovnega prvaka je bil pričakovano oddan že na predzadnji dirki, letošnji svetovni prvak je Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je zmagal kar sedemnajst krat in je osvojil 933 točk. Naslov podprvaka je osvojil Italijan Antonio Cairoli, ki pa je v kvalifikacijah na domači dirki padel in se lažje poškodoval, zato na finalni dirki ni tekmoval. Tretje mesto je v prvenstvu osvojil Clement Desalle.

Tim Gajser je letošnje svetovno prvenstvo končal na visokem četrtem mestu. Gajser je letos prvo dirko zaradi okrevanja po poškodbi izpustil, za tem pa se je začel počasi vračati v prvenstvo in je iz dirke v dirko izboljševal svojo formo, vrhunec sezone pa je dosegel prav v zadnjem delu sezone, ko se je poleg Cairolija uspel edini kosati z vodilnim Herlingsom. Gajser je bil letos štirikrat drugi in trikrat tretji, zmagati pa mu ni uspelo. Poleg Herlingsa sta letos zmagala samo Cairoli, ki mu je to uspelo dvakrat in Desalle, ki je enkrat stal na najvišji stopnički.

Naslednji vikend, v soboto, 6. oktobra, se bo s finalno dirko v Radizelu končala še sezona AMZS državnega prvenstva v motokrosu, kjer bo poleg najboljših slovenskih motokrosistov iz kategorij podmladka, članov in veteranov, tekmoval tudi Tim Gajser.

Rezultat

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle, … 
2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle, … 

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Clement Desalle (Bel) 40, 24. Klemen Gerčar 
Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 933 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 782, 3. Clement Desalle (Bel) 685, 4. Tim Gajser (Slo) 669, … Klemen Gerčar (Slo) 2

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice