Foto: Peter Dominko
Ekipa Bistrice je tudi med zimo doživela nekaj kadrovskih sprememb, Jaka Dabanović pa že nekaj let spada med stalnice štajerskega kluba. Z vratarjem, ki je rokavice »prevzel« od očeta Mladena, smo se pogovarjali po sobotni tekmi z Beltinčani.

Konec tedna se pričenja spomladanski del Prve lige Telemach, drugoligaško tekmovanje pa se bo s tekmami 19. kroga nadaljevalo šele čez dober mesec.

Kljub temu so tudi klubi iz 2. SNL že dober mesec v polnem pogonu. Nič drugače ni z Bistričani, ki so se v letošnji sezoni po 30 letih potepanja po nižjih ligah vrnili na drugoligaški zemljevid. 

Štajerci po prvem delu sezone zasedajo deveto mesto, v nadaljevanje prvenstva pa bodo vstopili z 21 točkami. Tudi spomladi bo pomemben adut domačega kluba Jaka Dabanović, ki je za Mariborinfo spregovoril po sobotni tekmi z Beltinci.

»Nismo še v fazi, ko gledamo na rezultat. Pomembno je, da smo odigrali tekmo in smo odtekli novih 90 minut. Videli smo nekaj dobrih stvari pa tudi nekaj negativnih, ki jih bo potrebno popraviti v prihodnjih tednih. Vtis na koncu tekme ni slab,« je po tesnem porazu z 2:1 dejal Dabanović.

Cilji so znani

»Med zimo smo zamenjali okrog pol ekipe, novi nogometaši pa so se dobro vključili v moštvo. Ob tem se je strokovnemu štabu pridružil tudi novi pomočnik trenerja (op.p. to vlogo je prevzel Jura Arsič).

S treninga v trening se poznamo vse boljše, upam pa, da se bomo do nadaljevanja lige dobro spoznali in bomo ponovili rezultate iz jesenskega dela prvenstva. Znano je, kaj hočemo in kakšni so cilji,« je dejal domačin v golu Bistričanov.

Šestindvajsetletnik je že nekaj sezon stalnica v golu matičnega kluba, med zimo pa je kot kapetan moštva v slačilnici pozdravil tudi nekaj novih obrazov.

Med novinci prednjačijo predvsem mladi nogometaši, med njimi pa ima najzanimivejši življenjepis Nino Kukovec. Korošec je pred leti veljal za velikega upa Maribora, ki ga je že kot najstnika prodal v Fiorentino: 

»Pri Ninu se vidi, da je zelo kakovosten igralec. Kot vsaki drugi novinec, pa tudi on potrebujejo svoj čas, da se spozna z nami. Verjamem pa, da se bo dobro vklopil v ekipo in bo spomladi predstavljal eno najmočnejših okrepitev.«

Nadgraditi jesenske rezultate

Kot že zapisano, v mestu pod Pohorjem v letošnji sezoni po treh desetletjih čakanja spet spremljajo drugoligaški nogomet. 

Bistričani so bili blizu preboja v 2. SNL že v sezoni 2020/21, ko pa jim je napredovanje z Rogaško preprečil prav zdajšnji strateg Franc Fridl. Je pa zato Bistričanom uspelo v lanski sezoni.

Poletje je poskrbelo za nove spremembe, Bistričani so se povezali tudi s celjskim prvoligašem, ki je na kaljenje poslal nekaj mladih nogometašev. Kljub temu je bila 2. SNL za večino nogometašev neznanka:

»Poleti nismo povsem vedeli, kaj naj pričakujemo, morda smo v ligo vstopili s preveč spoštovanja. Na koncu smo videli, da imamo dobro ekipo in smo sposobni igrati v tej ligi. 

Imamo dovolj kakovosten kader, da se ne borimo zgolj za obstanek, ampak morda tudi za kaj več. Upam, da bomo spomladi še nadgradili jesenski del sezone.«

Od četrte do druge lige

Klub je s prestopom v drugi razred slovenskega nogometa storil nov korak naprej. Dabanović izpostavlja, da je bila Bistrica še v sezoni 2016/17 četrtoligaš.

V tej sezoni se je v matično sredino vrnil tudi naš sogovornik, ki je mladinski staž dokončal v knežjem mestu, prve članske minute pa je nabiral v golu Dravinje. Po povratku v Slovensko Bistrico se je najprej prebil med tretjeligaše, lansko pomlad pa je bil s klubom še prvak 3. SNL vzhod.

»Treba je povedati, da smo bili še pet let nazaj v četrti ligi, po napredovanju v tretjo ligo smo se najprej ustalili in v zadnjih dveh sezonah napadli vrh lestvice. 

Uspelo nam je, zdaj smo v drugi ligi, cilji za naprej pa so, da najprej postanemo stabilen drugoligaš,« o bistriških načrtih za prihodnost pravi čuvaj mreže.

Po sledeh očeta

Jaka spada med tiste nogometaše, ki so sledili domačemu vzoru. Oče Mladen Dabanović - nogometaš je bil tudi njegov oče - je zaigral tudi na treh tekmah evropskega prvenstva v Belgiji in na Nizozemskem.

Kot vratar je bil del zlate generacije na čelu z Zlatkom Zahovićem, že nekaj let pa deluje v Kidričevem. Pri članski ekipi Aluminija skrbi za vratarje, v letošnji sezoni pa je tako tudi konkurent Bistrice in sina Jake.

»Pred tekmo z Aluminijem se ne slišiva,« na to temo v smehu pristavi Jaka in doda: »Sicer sva redno v stiku, sem pa zdaj že v tistih letih, ko vsakodnevni pogovori ne potekajo glede nogometnih tem, ampak dajeva prednost drugim stvarem.«

Kljub temu Dabanović mlajši priznava, da se med sinom in očetom pogosto znajde tudi kakšna nogometna zbadljivka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice