V prihodnjem letu se obetajo koraki za ustanovitev nacionalnega središča za preprečevanje prirejanja športnih tekmovanj in integritete v športu pri nas.

Domači in tudi tuji strokovnjaki ocenjujejo, da se na ilegalni trgih iger na srečo letno obrne preko 500 milijard evrov, Slovenija pa ni izjema pri tovrstnih pojavih.

Potrebna sprememba zakona

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je pred časom že opravilo prve pogovore z vsemi, ki jih ta tematika zadeva. V pripravi pa je tudi zakon o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika Slovenije, kar je tudi pomemben temelj, saj brez natančno predpisanih zakonskih postopkov in kazenskih določb tovrstnega kriminala včasih niti ni mogoče učinkovito preganjati.

Slovenija oaza miru?

»Slovenija je na prvi pogled oaza miru, imamo monopolnega ponudnika, Športno loterijo. A se že doslej tem nepravilnostim nismo izognili, lahko pa postanemo tarča veliko večje dejavnosti na tem področju, kot doslej,« je za STA poudaril Mitja Blaganje, generalni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Kje smo in kam moramo iti?

»Po novem letu bo ustanovljen projektni svet, tako z vladnega sektorja, policije in tožilstva. Vključiti bomo čim več športnih zvez, tako ekipnih kot posamičnih, saj je tudi v tenisu to zelo pogost pojav. Najprej bomo ugotoviti, kje smo in kam moramo iti, ter se dogovorili o tem, kaj bo zakonsko opredeljeno in kako se bo vse skupaj izvajalo v praksi. Seveda pa bodo v pripravi sodelovale tudi športne organizacije, pri nas ima največ tovrstnih izkušenj Nogometna zveze Slovenije,« je še pojasnil Blaganje.

Stroga pravila

Strogo pravilo narekuje, da sodelujoči na posameznem dogodku, športniki in druge uradne osebe, ne smejo sodelovati v stavah.  V zadnji raziskavi nevladne organizacije Transparency International Slovenija je 105 nogometnih igralcev in sodnikov prve lige zatrdilo, da je majhna verjetnost, da bi bili kdaj vpleteni prepovedane stave, a jih kljub temu slaba petina stavi na zakonitih stavah, sicer ne na tekme, v katerih so sami vpleteni.

Edini izhod za preživetje

»Nekateri stavijo tudi zato, ker to vidijo kot edini izhod za preživetje v določenem položaju. Finančne težave klubov ali zvez lahko povzročijo kašne nepoštene rešitve. Denimo, da se dogovorijo za neodločen izid v prvem polčasu v dogovoru z ilegalnimi stavnicami v tujini, drugi polčas pa nato poteka nemoteno in navzven ni videti, da je karkoli izven pravil,« je pri tem pojasnil Blaganje.

Osebne stiske športnikov

»Osebne stiske športnika, ko konec meseca ta ne more plačati položnic, so tudi element tveganja. Poleg tega včasih športniki, imamo primere tudi na Balkanu, še mladoletni podpišejo pogodbo s spornimi menedžerji, ta dogovor pa je v bistvu sužnjelastniški. Športnika imajo poslej kriminalci na dlani in ga lahko izsiljujejo, pogosto so zato tarče tudi njihove družine,« je še poudaril Blaganje.

Odkrivanje ilegalnih stav je težko

»Če pri nas igrata dva kluba medobčinske lige, se ta tekma lahko pojavi na stavnicah. In če dam hipotetičen primer. V slačilnico nekdo pride in ponudi, da se stavi 500 evrov na izid 5:0. Del ali vsi sodelujoči bi se o tem potem tudi dejansko dogovorili. Potem policija stopi v ta prostor, pa ne more nič, ker to nista poklicna kluba,« je med drugim za STA navedel generalni sekretar Nogometne zveze Slovenija, Martin Koželj.

Zaradi takšnih situacij je potrebno to umestiti tudi v kazenski zakonik. Potrebno je sprejeti ustrezno zakonodajo, da bo to mogoče preiskovati in kaznovati, kot je bilo to že v primeru dopinga, je za STA izpostavil Zoran Verovnik, ki je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zadolžen za to področje in je vpet tudi v mednarodne organizacije.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice