Katja Babič je včeraj v kategoriji do 52 kilogramov osvojila prvo mesto na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu 2018, ki od 9. do 14. julija poteka v mestu Plzen na Češkem.

Zlato medaljo si je z dvigom 135 kilogramov priborila v počepu in s 72,5 kilogramov v potisku s prsi, v zadnjem poskusu v disciplini mrtvi dvig pa je naredila tehnično napako ter tako v tej disciplini s 155 kilogrami osvojila srebrno medaljo. Slavila je tudi v skupnem seštevku v kategoriji do 52 kilogramov.

»Ni šlo vse po načrtu, a sem dala vse od sebe. Ta tekma mi je dala še večji motiv za prihodnost,« se je po koncu svojega nastopa veselila Babičeva. 

Študentka Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, ki je doma v Župečji vasi v občini Kidričevo, se že tri leta posveča powerliftingu. Kaja Babič se je od malega navduševala nad športom, pri obiskih fitnesa pa je ugotovila, da ji naprave niso dovolj in začela je v svoj trening vključevati proste uteži, ki so ji prirasle k srcu. Prednost powerliftinga vidi tudi v samodisciplini, ki postane del tekmovalčevega življenja. 

Na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu 2018 v Plznu bodo v petek nastopili še trije Slovenci. Rok Kar, ki bo zastopal barve Univerze v Mariboru, in Vid Leskovar, študent Šolskega centra Ptuj, se bosta proti svojim konkurentom borila v kategoriji do 93 kilogramov, študent Univerze v Mariboru Matic Hren pa bo tekmoval v kategoriji do 105 kilogramov.

Troboj moči oziroma powerlifting je šport, pri katerem se tekmovalci preizkušajo v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu. Šport je zelo popularen v ZDA, v Rusiji, Ukrajini, Poljski, Skandinaviji, Veliki Britaniji, pa tudi v Aziji. Troboj moči so sprva razvili v ZDA, danes pa marsikje predstavlja del kondicijskega treninga za druge, predvsem eksplozivne športe, kot je na primer ameriški nogomet.

Na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ki je potekala 19. junija letos, je Powerlifting zveza Slovenije - zveza troboja moči postala redna članica OKS.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice