Luka Dončić je sklenil bogato finančno pogodbo z dobaviteljem športnih copat, ki naj bi mu v petih letih prinesla okoli 100 milijonov dolarjev.

Naš košarkar, ki se je sinoči ravno vrnil po poškodbi in znova navdušil ob zmagi Dallasa proti San Antonio Spursom, je po težkem pričakovanju ameriške javnosti izbral dobavitelja športnih copat.

To je postal proizvajalec športne obutve Nike oziroma njegova znamka Jordan. Dvajsetletni Dončić je postal prvi Evropejec z lastno Jordan obutvijo, ki jo je nosil že na včerajšnji tekmi, ko je bil prvi strelec svoje ekipe.

Veliki Jordan mu je zapihal na dušo

Tudi znamki Nike in Jordan sta novico potrdili na Twitterju, kjer so mu v kratkem videu in sporočilu izrekli dobrodošlico ob prihodu v družino. Z izbranimi besedami pa ni skoparil niti, po mnenju mnogih, najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan.

»Luka je že pri teh letih fenomenalen igralec. Dokazuje spretnost, za kar mnogi potrebujejo leta, da jo razvijejo. Neverjetno bo spremljati, kako bo napredoval v Ligi NBA. Veseli nas, da je postal del družine Jordan Brand. Zaokrožil je seznam neverjetnih talentov, ki predstavljajo našo novo generacijo,« je dejal. 

Če bi bil naš rezident, bi mu ostalo »malo« 

Ameriški mediji poročajo, da naj bi bila vrednost petletne pogodbe 100 milijonov dolarjev, kar nanese na 20 milijonov dolarjev na leto. Ob nedavni »aferi« s selitvijo našega kolesarja Primoža Rogliča pa so se mnogi spraševali, kako bo z obdavčitvijo našega košarkarskega ponosa.

Tako je eden izmed radovednežev na družbenem omrežju Twitter postavil vprašanje davčnemu strokovnjaku in nekdanjemu prvemu dacarju Ivanu Simiču, ki je v svojem izračunu šokiral svoje sledilce. Dončiću bi država od letnega zaslužka 20 milijonov evrov od sponzorske pogodbe pobrala, kar 64 odstotkov. Od dvajsetih milijonov, ki predstavljajo 18 milijonov evrov, bi mu ostalo le 6,48 milijona evrov. 

Potrebno je pa poudariti, da Dončić verjetno ni davčni rezident Republike Slovenije, zato ne bo predmet obdavčitve po naši zakonodaji. Poleg bolj »prijazne« zakonodaje čez lužo, ima zagotovo še kup davčnih svetovalcev, ki poskrbijo za to, da si država ne bo vzela prevelikega kosa pogače. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

27,5 % (nepreverjen)

Po novi davcni zakonodaji so dohodki od sponzorskih pogodb obdavceni po 27,5 % stopnji. Poleg tega bo se treba obracunat davek na kapital.

Starejše novice