Foto: Jaka Arbutina
Zlate kolajne se je veselil Daniel Stahl, s širokim nasmehom pa je stadion zapuščal tudi srebrni Kristijan Čeh. Branilec zlata iz ameriškega Eugena je napovedal, da bo v prihodnosti zagotovo še posegel po naslovu svetovnega prvaka.

Kristjan Čeh v Budimpešti ni uspel ubraniti naslova svetovnega prvaka, ki ga je lani z rekordom prvenstev osvojil v ameriškem Eugenu.

Atlet iz Podvincev je v madžarski prestolnici vodil vse do četrte serije, ko se je na prvo mesto zavihtel olimpijski prvak Daniel Stahl. Šved je nato vodil vse do predzadnjega vodstva, ko je vodstvo znova prevzel slovenski as.

Zdelo se je, da bo met dolg 70,02 metra dovolj za drugo zaporedno slavje na svetovnem prvenstvu, a je nato Stahl mejo postavil še višje in z dosežkom 71,46 metra postavil tudi novi rekord svetovnih prvenstev.

»Tekma je bila zelo napeta. Vedel sem, da bo za zmago disk potrebno zalučati preko 70 metrov, kot mi je uspelo z zadnjim metom. Sem pa vedel, da Daniel rad tekmuje pod pritiskom in ima rad veliko občinstva, saj se s tem hrani. 

Upal sem, da bom spet postal svetovni prvak, vendar je na koncu koncev tudi druga medalja zelo dober dosežek. To je komaj moje tretje svetovno prvenstvo, zato sem zelo zadovoljen,« je nasmejani Kristjan Čeh dejal pred kamero TV Slovenija.

Tudi na krilih navijačev

»Ponesli so me tudi navijači, vzdušje je bilo zelo dobro. Vse je šlo skupaj, vedel sem, da sem dobro pripravljen, meti so se dobro sestavljali tudi v tehničnem smislu. Bližje kot je bilo svetovno prvenstvo, boljši sem bil. 

Vedel sem, da lahko vržem 70 metrov, res pa je, da so bili meti do 68 in 69 metrov zgrešeni in bi lahko dosegel boljšo dolžino. Tekma je bila dobra, prvič v zgodovini svetovnih prvenstev sva dva presegla mejo 70 metrov,« je Štajerec spomnil na poseben mejnik.

Še nikoli doslej se namreč ni zgodilo, da met diska preko 70 metrov ne bi bil dovolj za naslov svetovnega prvaka. Stahl je prav z zadnjim metom poskrbel, da to ne drži več.

Šved je ob Kristjanu Čehu in bronastem Mykolasu Alekni spadal v krog ožjih kandidatov za zlato kolajno. Ptujčan je priznal, da je že pred finalnim nastopom čutil, da lahko preseže mejo 70 metrov:

»Sem čutil to, vedel sem, da sem pripravljen, že na ogrevanju sem vrgel 69 metrov. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Gerd je rekel, da je zrak na stadionu malce čuden, saj je objekt zaprt, vendar sem vedel, da lahko vseeno presežem 70 metrov.«

Optimističen pogled v prihodnost

»Upam, da jo bom pisal še naprej. Vem, da imam pred sabo še nekaj let tekmovanj. Obljubljam, da bom še svetovni prvak in bom rekord prvenstev vrnil v svojo last. Vem, da lahko, saj sem dobro pripravljen, da lahko gre vse skupaj še naprej,« je optimistično napovedal Čeh.

Štiriindvajsetletnika v nadaljevanju sezone čakajo novi mitingi diamantne lige, pogled pa se bo počasi usmeril tudi v leto 2024. Ob evropskem prvenstvu bodo vrhunec leta olimpijske igre v Parizu.

Glede na izide v zadnjih nekaj letih, bo Čeh tudi v francoski prestolnici med osrednjimi kandidati za naslov olimpijskega prvaka. V primerjavi z igrami v Tokiu je Čeh že nabral nekaj pomembnih izkušenj.

Ptujčan je krstni nastop na olimpijskih igrah na Japonskem sklenil na petem mestu.

Komentarji (1)

Renata (ni preverjeno)

Bravo Kristjan! In bravo gospe z zastavo.

Starejše novice