Simonu Erženu je letos vnovič uspelo na tradicionalno dobrodelno kolesarjenje po slovenski Diagonali pritegniti kar 120 kolesarjev, kar je trikrat toliko kot leta 2018.

Dobrodelnih 335 kilometrov, katerih idejni vodja je Simon Eržen, je prekolesarilo rekordno število kolesarjev doslej. Skupaj je bilo prijavljenih 120 kolesarjev, to je skoraj dvakrat toliko kot leto prej. Nekaj se jih je odjavilo, 10 kolesark in kolesarjev je odpeljalo krajšo Diagonal'co od Ljubljane do Portoroža. Na 335 km se je podalo 7 kolesark, ki so prekolesarile vseh 335 km.

Diagonala335 ni tekmovanje in ne maraton, gre za druženje isto mislečih ter spodbujanje ljudi k več gibanja.

Tudi letos je za nekaj kolesarjev bilo prvič, da so bili na kolesu skupaj več kot 300 kilometrov. Na cilj v Portorož je prikolesarilo 110 kolesarjev, prvi so prispeli že malo pred 14 uro. Kot zanimivost je diagonalo letos prevozil že znan udeleženec Diagonale335, tokrat kar s kolesom Pony. Prav tako je prvič bila na Diagonali335 punca Nika, ki je na diagonali prvič celo prešla najprej mejo tako 200 in 300 km. 21-letni Franc si je specialko kupil par dni pred štartom in kljub temu premagal pot do Portoroža. Najstarejši udeleženec je imel kar 72 let.

Med potjo organiziranih več točk za osvežitev, pijačo in jedačo

Promocijske točke so bile na Vranskem, v Ljubljani, Kopru in Portorožu, na katerih se je pod sloganom Zmigajmo Slovenijo spodbujalo gibanje med ljudmi in zdrav način življenja.

Med potjo je kolesarje čakalo več točk tudi za osvežitev s pijačo in jedačo in sicer na Ptuju, Trojanah, Vranskem in Belskem. V sodelovanju s Športno zvezo Ljubljane je bila postojanka na lokaciji zveze v Ljubljani, kjer so se kolesarji okrepčali z malico, kolesarje pa je pozdravil in motiviral predsednik športne zveze in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenija Janez Sodražnik. Seveda je kolesarje na cilju v Portorožu čakala večerja. Nekaj kolesarjev je zbralo še dodatne moči za prijetno osvežitev s skokom v morje in supanje.

Porabili kar 7000 kalorij

Iz starta se je pognalo 110 kolesarjev, s Simonom na čelu. Kolesarska karavana se je podala na 335 kilometrov dolgo pot natančno 5 min čez polnoč. Skupno so premagali 2700 višinskih metrov vzponov in porabili okvirno približno 7000 kalorij. Izgubljene kalorije so nadomestili tudi na postojankah, privoščili so si pravi trojanski krof, toplo malico v Ljubljani in na cilju v Portorožu.

Na poti brez večjih tehničnih težav. Mobilni servis je imel 5 intervencij zaradi predrtih zračnic, nekaj zračnic so si kolesarje zamenjali sami, drugih večjih tehničnih težav ni bilo. Vožnja ponoči je bila nekaj posebnega in za marsikoga prvič, da se je podal na pot sredi noči. Predvsem na klancih je kolesarje bodril harmonikar Rok, tako da so kolesarji lažje premagali vzpone. Na vsaki promo točki so udeleženci zbirali žige, s katerimi so na koncu prevzeli zasluženo medaljo.

Kolesarili tudi za dobrodelne namene

V sklopu dogodka se je delovalo tudi dobrodelno, zbirale so se namreč donacije za Fundacijo za športnike iz šibkih okolij. S SMS sporočili na številko 1919 se zbirajo donacije še naprej, in sicer s ključno besedo OKS5 za donacijo 5 eur in ključno besedo OKS za donacijo 1 eur. Donacije so se zbirale tudi s prodajo kolesarskih dresov kolekcija Diagonala335 2019.

Vzdušje na poti je bilo vrhunsko. Kljub utrujenosti so se kolesarji podpirali in delovali homogeno v duhu ‘skupaj smo močnejši’. Ni bilo tekmovalnosti, ampak kolesarjenje za skupni dobrodelni namen.

Foto: Borut Birsa

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice