Assen na Nizozemskem bo v soboto in nedeljo gostil tradicionalno dirko za Pokal narodov, na kateri bo skušala do čim boljše uvrstitve priti tudi slovenska motokros izbrana vrsta.

Konec motokros sezone vselej zaznamuje tradicionalna dirka za Pokal narodov, ki bo tokrat na Nizozemskem. Na mehki progi z imenom TT Circuit, na kateri bo prevladovala mivka, se bodo za čim višjo uvrstitev potegovali tudi slovenski reprezentanti. Selektor Bogomir Gajser se je odločil, da na zahtevno preizkušnjo v Assen odpelje Tima Gajserja, Jana Pancarja in Petra Irta.

Slovenci motivirani in odločno v boj za čim boljšo uvrstitev

Tim Gajser bo vozil v razredu MXGP, v katerem je aktualni svetovni prvak. V ostri konkurenci bo Tim najmočnejši adut Slovenije na tem tekmovanju, v katerem za končno razvrstitev reprezentanc štejejo rezultati v treh kategorijah oziroma pet od skupno šestih voženj (najslabša ne šteje).

V razredu MX2 je za nastop in dirkanje predviden Jan Pancar. A mladega devetnajstletnika je v preteklih dneh močno ovirala poškodba zapestja, zaradi katere bržčas ne bo optimalno pripravljen na težko motokros bitko v Assnu. Vseeno je obljubil, da bo iz sebe in motorja iztisnil vse, kar bo lahko in kar bo sposoben.

Slovenski predstavnik v razredu MX Open bo Peter Irt, ki se ostre mednarodne konkurence ne boji. Prepričan je, da bo upravičil zaupanje selektorja ter na mehki progi, ki naj bi mu ustrezala, pokazal vse, kar zmore in zna.

Zahtevna proga bo zelo selektivna

V soboto bodo najprej na sporedu kvalifikacije, v katerih bo sodelovalo štiriintrideset reprezentanc. Za preboj na dirko se je potrebno uvrstiti med prvih devetnajst držav, preostalih petnajst pa se bo v nedeljo potegovalo za mesta v drugem kakovostnem reprezentančnem motokros razredu.

Prvouvrščena reprezentanca v tako imenovanem B-finalu, v katerem bodo v nedeljo dopoldan vsi trije razredi nastopili na eni dirki, se bo nato pridružila devetnajsterici, ki se bo borila za prestižno lovoriko pokala narodov na treh popoldanskih preizkušnjah. Ob 13. uri bodo najprej na stezi motokrosisti razredov MXGP in MX2, ob 15. uri sledi preizkušnja razredov MX2 in MX Open, Pokal narodov pa bo sklenila dirka, v kateri bodo ob 16. uri na štartu vozniki v razredih MXGP in MX Open.

1640 metrov dolga proga ima trinajst zavojev in prav vsakega bo potrebno zelo natančno in temeljito preučiti ter nato na dirki najti ustrezno linijo za čimhitrejši izhod iz njega. Ker bo podlaga mehka, je pričakovati, da bodo na stezi, ki je v določenih sektorjih široka samo predpisanih 6 metrov, dokaj hitro nastale globoke brazde, kar bo tekmovalcem še otežilo delo pri iskanju idealnih oziroma najhitrejših linij.

Favoriti Nizozemci

Med glavnimi favoriti so gostitelji tekmovanja Nizozemci, ki zelo dobro poznajo progo, saj na njej pogosto trenirajo ter se odlično znajdejo na mehki podlagi. Nizozemsko bodo predstavljali Jeffrey Herlings (MXGP), Calvin Vlaanderen (MX2) in Glenn Coldenhoff (MX Open). Zelo močni bodo tudi Belgijci, ki so za dirkanje prijavili Jeremyja Van Horebeeka (MXGP), Jaga Geertsa (MX2) in Kevina Strijbosa (MX Open). Naslov najboljšega v Pokalu narodov sicer brani Francija, za katero bodo vozili Gautier Paulin (MXGP), Tom Vialle (MX2) in Jordi Tixier (MX Open). Nagradni sklad preizkušnje v Assnu znaša 21.150 evrov, prvouvrščeni reprezentanci pa bo pripadlo 3.420 evrov.

Najboljša uvrstitev Slovenije na Pokalu narodov, ki bo tokrat na sporedu že triinsedemdesetič v zgodovini, sega v leto 1998. Takrat je na stezi v britanskem Foxhillsu v postavi Roman Jelen, Boštjan Kampuš, Rok Sitar Slovenija osvojila deveto mesto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice