Slika je simbolična.
Približuje se začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, v kateri bodo ženske s hitrimi disciplinami začele mesec prej kot običajno. Na novo sezono je pripravljena najhitrejša Slovenka v smuku Ilka Štuhec, ki si znova želi smukaškega vrha.

Kljub neuresničenim načrtom na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem in poškodbah, s katerimi se je soočala v karieri, 31-letna Mariborčanka cilja visoko. Sezono bo začela že 5. novembra na novi progi, dolgi kar štiri kilometre, s startom v švicarskem Zermattu in ciljem v Cervinii v Italiji.

Njena ekipa je sicer pogled za prihodnjo sezono umerila proti svetovnemu prvenstvu v Meribelu, na katerem bo kot zmagovalka dveh naslovov svetovne smukaške prvakinje ciljala na vrhunske uvrstitve.

Zadovoljna z novimi smučmi

V njenem štabu so po koncu minule sezone sledile velike spremembe. Med drugim je zamenjala proizvajalca smuči, švicarsko hišo Stöckli je zamenjala za avstrijskega proizvajalca Kästle.

Z novimi smučmi je zadovoljna. »Občutki so zelo dobri. Začela sem pridobivati na samozavesti, bolj uživam v smučanju, seveda je treba biti tudi hiter, na tem vedno delamo, sem zelo zadovoljna s smučmi, tudi podpora je zelo dobra,« je današnji novinarski konferenci v Mariboru dejala Štuhčeva.

Štuhčeva se je razšla tudi s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom. Mesto glavne trenerke v ekipi Ilke Štuhec je prevzela njena mama Darja Črnko, ki ob tem opravlja še naloge vodje ekipe, kot pomočnik glavne trenerke se je ekipi pridružil »trenerski vajenec«, Ljubljančan Marko Vukičević. Ta je v zadnji sezoni tudi sam tekmoval, sicer pod srbsko zastavo.

»Ilkino smučanje je na višji ravni kot lani, še vedno so nihanja, zaenkrat smo naredili to, kar smo načrtovali, gremo proti vrhunskemu nivoju,« je dejala Darja Črnko.

»Ilka je znova prava na smučeh, njena telesna govorica je prava, na prejšnjih smučeh ni bilo tistega soglasja med Ilko in smučko, kar je bil tudi glavni razlog, ki je pripeljal do zamenjave,« je dodala Črnkova.

Serviserja, Avstrijca Rolanda Schneebergerja, je priskrbel novi opremljevalec smuči, na katerega je prešla tudi češka zvezdnica Ester Ledecka. Za fizioterapijo v ekipi še naprej skrbi Tina Kobale.

Sledi deset dni kondicijskih priprav

Ekipa Štuhčeve se je pred kratkim vrnila iz več tedenskih priprav v Argentini in Čilu, kmalu pa sledi zadnji pripravljalni sklop na evropskih ledenikih pred prvo tekmo. Pred tem smučarko čaka še deset dni kondicijskih priprav doma.

»Nostalgično se je bilo vrniti v Južno Ameriko. Bilo je res super. Sem zelo vesela, da smo imeli to možnost, ki smo jo tudi izkoristili, kamp je bil dolg 42 dni, delala sem dobro, uživala sem pri vsem skupaj, je minilo hitro,« je o pripravah dejala Štuhćeva

Novega tekmovanja pod Matterhornom ne pričakuje z velikim navdušenjem. »Vsekakor gre za nekaj novega, drugačnega, zanimivega. Ne vem pa, če bi lahko rekla, da sem ravno hudo navdušena. Novembrski pogoji na ledeniku so lahko zelo muhasti. Zaradi nove tekme nismo spremenili programa priprav, nato sledi mesec premora do novih tekem,« je dejala.

Štuhčeva se bo v prihodnji sezoni usmerila predvsem v smuk, startala bo tudi na kakšnem od superveleslalomov. Veleslalom, ki ga sicer trenira, pa ni na prioritetni listi smukaške šampionke.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

mandarina3 (nepreverjen)

škoda časa in denarja...naj Zveza raje nameni čas in denar za mlade...Ilka je svoje odfurala.

Starejše novice