Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Preverili smo, kako so poslovali slovenski prvoligaši v letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija.

Epidemija novega koronavirusa je imel velikanski vpliv na vsa področja življenja in pri tem seveda ni izostal niti šport.

Po nekaterih ocenah naj bi najmočnejše evropske nogometne lige imele zaradi pandemije okoli sedem milijard evrov izgubljenih prihodkov, precej škode pa so utrpeli tudi 'malčki'. 

Postopna normalizacija športa

Prva liga Telekom Slovenije je bila lanskega marca zaustavljena in se je nadaljevala šele junija, naknadno se je na tribune lahko vrnilo do 500 gledalcev, a jeseni je sledilo novo poslabšanje epidemiološke slike in aktualna sezona se je skorajda do konca odigrala pred praznimi tribunami.

Do novih sproščanj ukrepov je prišlo 17. maja, ko je vlada z odlokom dovolila 50-odstotno zasedenost sedišč, a do konca prvenstva sta ostala le še dva kroga. 

Slovenski klubi, ki se že tako ali tako praviloma prebijajo s skromnimi proračuni, so bili prizadeti zaradi zaustavitve tekmovanj in praznih stadionov. To se pozna tudi na številkah. 

Maribor z največ prihodki, a z veliko izgubo

Največ prihodkov je v lanskem letu ustvaril Nogometni klub Maribor, saj je vijoličastim v blagajno steklo 4,5 milijona evra.

Ob številnih trenerskih menjavah, odpravninah in izplačanih odškodninah, pa so številke na odhodkovni strani še toliko večje. 

Odhodkov je bilo skoraj enkrat več kot prihodkov, kar pomeni, da so v taboru vijoličastih leto končali s 3,61 milijona evrov minusa.

Še nekoliko večji primanjkljaj beležijo pri Olimpiji, kjer so ob 2,1 milijona prihodkih in 6 milijonih odhodkov pridelali 3,85 milijona izgube.

Na računu Maribora (ostaja) 2,8 milijona evrov

Za primerjavo. V blagajno Maribora je leta 2019 steklo več kot 10 milijonov evrov prihodkov, tisto leto pa so sicer končali z 2,5 milijona evra izgube.

Mariborčani so lani agentom ob prestopih igralcev plačali slabih 414 tisočakov, kar je nekoliko manj kot leta 2019, ko so agenti z njihove strani prejeli dobrih 455 tisočakov.

Konec leta 2020 je bilo ob pomanjkanju Evrope tudi stanje na računu bistveno manjše od leta prej. Končno stanje denarnih sredstev na računu Maribora je namreč znašalo (le še) 2,8 milijona evrov. Leto prej so imeli vijoličasti na računu še 5,3 milijona evrov.

Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).

Mura med 'zelenimi' klubi

Le štirje slovenski prvoligaši so poslovno leto končali z dobičkom, med njimi so Domžale, Celje, Mura in Aluminij.

Zanimivo, Domžalčani so lani ustvarili skoraj enkrat več prihodkov kot ljubljanska Olimpija, več denarja od Ljubljančanov je steklo tudi v klubsko blagajno soboške Mure. 

Črno-beli so sicer lansko leto končali z dobrimi 105 tisočaki čistega dobička, konec leta pa je bilo na računu dobrih 68 tisočakov. Za primerjavo, leto 2019 je bilo dobička za dobrih 112 tisočakov, končno stanje na računu pa je znašalo slabih 200 tisočakov. 

Sezono rešila Evropa

Kot je že večkrat dejal predsednik soboškega prvoligaša Robert Kuzmič, so letošnjo sezono finančno rešile Murine dobre partije v Evropi, saj so se Muraši prebili vse do tretjega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo.

Zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov pa je klub utrpel izpad v višini najmanj pol milijona evrov. 

Ob sproščanju ukrepov in postopnemu vračanju gledalcev na tribune, pa lahko le upamo, da se bodo razmere normalizirale tudi v športu in bo sezona 2021/2022 bolj podobna tistim, ki smo jih bili vajeni pred epidemijo. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Bojaan91

Nočem bit nesramen, ampak kako bi lahko bili slovenski klubi za karkoli prikrajšani med korona obdobjem saj tako ali tako ali je korona ali je ni so brez navijačev in tukaj ni razlike :) Vse ostale sponzorske pogodbe so pa itaq podpisane pred začetkom sezone itd. Tako, da stavim na bet at home bonus , da je slo liga ena redkih lig v evropi, ki se ji odsotnost navijačev ne pozna :D

Starejše novice