Raziskava o deležu zaposlenih novih diplomantov v Evropi razkriva precejšnjo razliko med posameznimi državami. Razlika med prvo in zadnje uvrščeno je skoraj 50 odstotnih točk.

Raziskava, ki temelji na podatkih Eurostata iz leta 2016 in obsega starostno skupino od 20 do 34 let, je pokazala, da imajo najvišji delež zaposlenih novih diplomantov Malta s kar 96,6 odstotka, Islandija s 94,7 odstotka, sledijo še Nemčija, Nizozemska in Norveška. Delež zaposlenih mladih diplomantov v slednjih treh državah je 90,1 odstotka, poroča STA.

Slovenija se je s 76,7 odstotka zaposlenih novih diplomantov znašla šele na 22. mestu od skupaj 31 držav. V primerjavi s prvo Malto, Slovenci zaostajamo za skoraj 20 odstotnih točk. Katere so torej države, ki so še slabše od Slovenije?

Na dnu lestvice evropskih držav z najvišjim deležem zaposlenih novih diplomantov je Grčija z manj kot polovico zaposlenih novih diplomantov, in sicer 49,2 odstotka, medtem ko se je Italija z 52,9 odstotka zaposlenih diplomantov odrezala le malo bolje od Grčije. Pri dnu lestvice lahko najdemo tudi Španijo, Romunijo in Bolgarijo, še piše STA.

Ob tem pa bi bilo bržkone zanimivo videti tudi to, koliko zaposlenih diplomantov dejansko opravlja poklica, za katerega so se izobraževali, oziroma na drugi strani, kako dolgo že iščejo zaposlitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice