Mladi frizbijaši so se prvič v zgodovini Slovenije udeležili evropskega prvenstva, od koder so se danes vrnili domov z odličnimi rezultati.

Evropskega prvenstva na Nizozemskem v mestu Veenendaal sta se udeležili moška in ženska Slovenska mladinska reprezentanca Ultimate frizbi U20. Tekmovanja so potekala od 5. do 11. avgusta. V petih tekmovalnih dneh so naši frizbijaši odigrali preko 15 tekem in dosegli odlične uvrstitve. Ženska reprezentanca si je priborila 9. mesto med 15 ekipami, moška reprezentanca pa je tekmovanje zaključila na 14. mestu med dvajsetimi državami.

Fantje in dekleta pa so si priborili tudi prav posebno priznanje organizatorjev. Fantje so namreč dobili nagrado za najbolj športni duh na evropskem prvenstvu, punce pa so bile v tej kategoriji tretje. Ta nagrada ima enako težo kot osvojitev prvega mesta. Kategorično ocenjevanje duha igre se uporablja predvsem na večjih turnirjih.

Športni duh ali Spirit of the game

Športni duh (ang. Spirit of the Game) je pri ultimatu nekaj posebnega. Duh igre služi za ohranjanje spoštovanja do nasprotnika, za ohranjanje intenzivnosti igre, poštenosti, borbenosti in dostojanstva vsakega posameznika.

Duh igre je zgrajen iz petih smernic, ki se uporabljajo za samoevalvacijo in evalvacijo nasprotne ekipe. To so poznavanje in uporaba pravil, prekrški in telesni kontakt, poštenost in fair-play, pozitiven odnos in samokontrola ter komunikacija. Ob razglasitvi rezultatov se ekipi z najvišjim seštevkom ocen podeli nagrada za športni duh.

Turnir je potekal v štirih kategorijah in sicer v U17 in U20, oboje v ločenih moških in ženskih ekipah. Tekmovanje se je odvijalo na 12 igriščih, z umetno travo in pravo zelenico. Velika večina članov reprezentance prihaja iz Štajerske. V moški ekipi ima Štajerska 14 predstavnikov, v ženski pa kar 18. Kar nekaj med njimi pa je članov društva Ultimate frizbi Ptuj, ki ima sedež na Čučkovi ul. 2.

V Sloveniji ta šport šele odkrivajo

Precej članov in članic obeh reprezentanc se s tem športom resno ukvarja manj kot leto dni in je bilo zanje to prvo večje prvenstvo, ki so se ga udeležili. V slovenskem taboru zato niso imeli previsokih pričakovanj in so s končnim razpletom več kot zadovoljni.

»Vedeli smo, da lahko konkuriramo evropskim ekipam, če se bosta ekipi zbrali in odigrali tako kot znata. To se je tudi izkazalo s štirimi zmagami pri fantih in štirimi zmagami pri puncah ter na koncu doseženim 14. mestom v moški in 9. mestom v ženski diviziji. Še posebej smo pa veseli, da so fantje prejeli nagrado za najboljši športni duh na prvenstvu,« nam je povedala Urška Kur.

Prvenstvo je bilo za igralce zagotovo nepozabna izkušnja. Ultimate frizbi prvenstvo namreč poleg napetega in atraktivnega tekmovanja prinese tudi veliko novih prijateljev in poznanstev iz vse Evrope. Med samim prvenstvom je bilo tudi veliko časa za druženje in dogajanja po tekmah.

»Predvsem nam bo v naslednjih tednih žal, da se je prvenstvo tako hitro končalo,« grenko-sladek okus ob zaključku prvenstva čutijo slovenski frizbijaši. Kakšen teden oddiha si bodo že privoščili, potem pa se nadaljujejo redni treningi, saj se septembra že začnejo tekmovanja in turnirji. 

Mateja Tomašič

*Foto: Andraž Kramberger in Blaž Jakopin

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice