Foto: Jure Banfi
Na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec spregovorila o nadaljnjem sproščanju ukrepov na področju športa.

Vlada je sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti tudi za tiste registrirane športnike, ki se s športom ukvarjajo na vrhunski, tekmovalni ravni.

»Veseli me, da smo lahko sprostili tudi ukrepe na polju športa,« pri tem poudarja Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo ukrepe z namenom vključevanja tistega dela populacije športnikov, ki so uradno registrirani po zakonu o športu in bodo sedaj lahko v prilagojeni obliki izvajali procese treningov.

Pod posebnimi pogoji se sprošča tudi možnost izvedbe tako treningov kot tekmovanj do vključno državne ravni. »To je pomembno, ker rezultati na tekmovanjih športnikom omogočajo ohranjanje in pridobivanje novih statusnih pravic na lokalni in državni ravni, tudi v izobraževalnem procesu,« poudarja Kustečeva. Kljub temu pa prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ta hip še ni mogoča in zato še ni dovoljena zaradi ohranjanja tako zdravja športnikov kot gledalcev.

Organizatorji športnega tekmovanja bodo morali zagotoviti, da se bo v prostorih, kjer bodo potekala tekmovanja in treningi, pojavljajo samo nujno potrebne osebe. 

Posebna navodila za športnike, veljajo tudi v primerih ekipnih športov

Nacionalni inštitut za javno zdravje je poleg splošnih pripravil še posebna priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije. Še prav posebna priporočila so bila pripravljena za upravljavce bazenov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport poudarja, da lahko na treninge hodijo le tisti športniki, ki so povsem zdravi. Pri tem morajo prav vsi skrbeti za ustrezno higieno, odsvetuje se tuširanje v skupnih objektih, vadbe skupin se naj med seboj ne prekrivajo, na treninge naj športniki prihajajo že opremljeni, v športne objekte je potrebno vstopati na razdalji dveh metrov.

Tako športniki kot trenerji naj si pred vstopom nadenejo obrazno masko in jo nosijo vse do pričetka treninga, masko pa naj nadenejo tudi po treningu in jo nosijo do zapustitve objekta. 

Vsi rekviziti morajo biti predhodno razkuženi. Neposredni telesni stiki med udeleženci niso dovoljeni, izjema so le člani skupnega gospodinjstva ali partnerji v določenih panogah. Rekvizite za individualno vadbo naj si športniki med samo ne izmenjujejo. Po treningih naj športniki čim prej zapustijo športne objekte.

»Ker smo pravila vsi dosledno spoštovali in jih upoštevali, smo lahko danes naredili tudi ta pomemben korak za vrnitev v športni vsakdan. Športniki, potrudite se in z veliko ter odločno mero odgovornosti tudi potrpežljivosti upoštevajte vsa navodila,« poudarja Kustečeva. 

Vsa navodila veljajo tudi v primerih ekipnih športov, če so pod temi ukrepi pripravljeni delovati, veljajo pa za obdobje dveh tednov. Po tem bodo na ministrstvu razmišljali o novem sproščanju ukrepov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice