Slika je simbolična.
Na novo zaostrovanje ukrepov in »lockdown« so se odzvali tudi pri športnih zvezah, kjer bi morali v prihodnjih dneh tudi sami mirovati.

Zadnji »lockdown«, ki bo trajal od 1. do 12. aprila je požel precej ogorčenja tudi v športnih vodah. Glede na zdajšnje ukrepe, bi se morala zaustaviti praktično vsa športna tekmovanja, tudi tista, v katerih je govora o tekmovanju na profesionalnem nivoju.

Veliko uglednih funkcionarjev in športnikov je z zapisi na družbenih omrežjih opozorilo na vnovično ignoranco odgovornih do športa in mačehovski odnos do stvari, ki Sloveniji v zadnjih letih prinaša ugled in prepoznavnost.

Največje športne zveze pozivajo k izjemam

Zdaj so se na napovedane ukrepe odzvali tudi pri največjih športnih zvezah, in sicer so se pod skupno izjavo, v kateri pozivajo k temu, da se tudi športna tekmovanja uvrstijo med izjeme, podpisali Nogometna zveza Slovenije, Košarkarska zveza Slovenije, Odbojkarska zveza Slovenije, Hokejska zveza Slovenije in Rokometna zveza Slovenije. 

Dopis je bil naslovljen na Janeza JanšoSimono Kustec in Bogdana Gabrovca, oziroma na vlado, na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter na Olimpijske komite Slovenije - Združenje športnih zvez.

Dopis objavljamo v celoti.

»Spoštovani!

Naj za uvod še enkrat poudarimo, da se na vseh panožnih zvezah v kolektivnih športih dobro zavedamo resnosti situacije s pandemijo koronavirusa.

Tako smo v skupnem sodelovanju zvez in Nacionalnega inštituta za javno zdravje znotraj svojih organizacij že ob začetku tekmovanj pripravili protokole za izvajanje treningov in tekem, ki se redno posodabljajo in zajemajo upoštevanje vseh navodil ministrstva, pristojnega za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

V tekmovanjih pod okriljem hokejske, košarkarske, nogometne, odbojkarske in rokometne zveze v času pandemije koronavirusa torej skrbno upoštevamo vse vladne odloke za izvedbo treningov in tekmovanj. Pripravljene protokole klubi dosledno spoštujejo in izvajajo. Dokaz temu je tudi podatek, da v športu praktično ne prihaja do velikega števila okužb oziroma so le te minimalne. Z rednimi testiranji športnikov in strokovnega kadra se morebitne okužbe tudi nemudoma ugotovijo ter se skupaj z drugimi ukrepi in na podlagi skrbno pripravljenih protokolov zamejijo, s čimer se prepreči sama širitev virusa.

Kot razberemo iz zadnjih informacij, Vlada Republike Slovenije ob zaprtju države od 1. do vključno 11. aprila med izjeme ni uvrstila obstoječih tekmovanj na najvišji ravni v kolektivnih športnih - kot je denimo to storila za določene gospodarske dejavnosti - in sodeč po tem, v omenjenem obdobju izvedba tekmovanj ne bo dovoljena.

Zato predstavniki kolektivnih panožnih zvez Vlado Republike Slovenije pozivamo, da enako kot je to storila za gospodarstvo, v času zaprtja države tudi športu omogoči nadaljevanje tekmovanj, ki se trenutno ob striktnem upoštevanju odlokov in priporočil lahko izvajajo na podlagi odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov z dne 11. februarja 2021.

Šport je, tako kot gospodarstvo, pomembna panoga, s športom pa se v tekmovanjih, ki so bila do zdaj dovoljena, veliko oseb ukvarja profesionalno – tako igralcev/igralk kot tudi trenerjev. Poleg tega pa s svojimi uspehi izdatno pripomorejo tudi k promociji države. Glede na to, da so se do sedaj tekmovanja in treningi varno izvajali v celotnem obdobju pandemije od lanskega oktobra ne vidimo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali tudi sedaj.

Upamo, da boste na omenjeno temo športa še dodatno razpravljali in športna tekmovanja na državni ravni dodali na seznam izjem v času med 1. in vključno 11. aprilom.

V upanju na pozitivni odgovor se vam zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo!

Vse dobro vam želimo in ostanite zdravi!«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice