Foto: Bobo
Mathieu van der Poel je novi svetovni prvak v cestni vožnji, na dirki svetovnega prvenstva pa se je odlično odrezal tudi Tadej Pogačar. Slovenski as je v ciljnem sprintu osvojil bronasto kolajno.

Škotski Glasgow gosti svetovno prvenstvo kolesarjev, ki so se danes pomerili na več kot 271 kilometrov dolgi cestni dirki.

Z maratonsko dirko, ki so jo kmalu po začetku v Edinburgu za več kot 50 minut prekinili protestniki, je najbolje opravil Mathieu van der Poel. Nizozemec, petkratni prvak v ciklokrosu, je slavil po pobegu v predzadnjem krogu po Glasgowu.

Osemindvajsetletnik se je s pobegom otresel tudi Tadeja Pogačarja, prednost pred trojico zasledovalcev pa je zadržal tudi po padcu v enem od ovinkov tehnično izjemno zahtevne proge po ulicah Glasgowa, ki jo je za nameček začinil še dež.

Pogačar v zaključku ugnal Pedersena

Kolesarji so v zaključku dirke opravili z desetimi krogi po Glasgowu, Tadej Pogačar pa je v zaključku dirke izgubil stik z drugouvrščenim Woutom van Aertom, za bronasto medaljo pa je moral obračunati z Madsom Pedersenom.

Čeprav je Danec veljal za favorita tega sprinta, je Pogačar v zaključku dirke zmogel več moči. Ko je dvakratni zmagovalec dirke po Franciji potegnil iz zavetrja, je na ciljni črti za nekaj centimetrov premagal Pedersena. 

Komendčan je prvi Slovenec z medaljo na svetovnih prvenstvih po Andreju Hauptmanu, ki je bil tretji leta 2001, ko je prvenstvo gostila portugalska Lizbona.

Ob Pogačarju so slovensko reprezentanco sestavljali še Anže Skok, Domen Novak, Jaka Primožič, Kristijan Koren, Luka Mezgec, Matevž Govekar in Tilen Finkšt

Starejše novice