Na pristojnem ministrstvu so prejeli podrobnejše smernice za ukrepe ob ponovnem zagonu športnih treningov in tekmovanj, odobrene s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Podrobnejše smernice za varnostne ukrepe pri izvajanju športnih dejavnosti v času pandemije novega koronavirusa so ključnega pomena za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v državi.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec si želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi v najkrajšem možnem času. Med drugim se na ministrstvu pogovarjajo o kolektivnih športih in o tem, kakšna naj bo medsebojna razdalja. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.

Dva sklopa načrtov za sproščanje športa

Navodila in priporočila so namenjena vsem registriranim športnikom, udeležencem organizirane vadbe, in opredeljujejo postopke pred, med in po treningih. V drugem delu navodil pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljavce in uporabnike športnih objektov.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so tako pripravili dva sklopa načrtov za sproščanje športa, ustavljenega od sredine marca zaradi pandemije novega koronavirusa, tako treningov kot tekmovanj. Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, teh je okrog 60.000, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, kot so šole.

Skupinska vadba nogometa in košarke ne bo dovoljena

Pri izvajanju vadbe bodo morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati predpisano medsebojno razdaljo. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov.

Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to denimo v judu, je navedel Marjan Dolinšek, državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade.

Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale nacionalne panožne zveze imenovati odgovorne osebe in podatke posedovati ministrstvu.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil Olimpijski komite Slovenije, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi gotovo ne bo, prav tako bo omejeno skupno število prisotnih športnikov v tekmovalnem prostoru.

Vlada naj bi ukrepe obravnavala na današnji večerni seji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice