Slovenska mladinska reprezentanca Ultimate frizbi je danes odpotovala na evropsko prvenstvo, ki bo v mesto Veenendaal na Nizozemskem potekalo med 5. in 11. avgustom. Pomerili se bosta proti ekipam iz 20 evropskih držav.

»Turnir bo potekal v štirih kategorijah in sicer v U17 in U20, oboje v ločenih moških in ženskih ekipah. Tekmovanje se bo odvijalo na 12 igriščih, kjer bodo različne podlage (umetna trava in prava zelenica). Ekipi sta vadili na naravni travi, kjer so opravili tudi priprave na evropsko prvenstvo in imata na njej tudi prednost,« je pojasnil Žiga Orešič, glavni kapetan moške ekipe in odgovoren za Spirit ekipe.

To bo prvi nastop Slovenije na evropskem prvenstvu v kategoriji U20. Tekmovanje bo za vse sodelujoče zagotovo nepozabna izkušnja, saj se bodo imeli priložnost pomeriti z najboljšimi igralci v Evropi, spoznati mnogo novih prijateljev in pridobiti neprecenljive izkušnje.

Kdo so mladi borci, ki sestavljajo reprezentanci?

Moška mladinska U20 reprezentanca:

Alen Pihler, Anej Petan, Anže Tršavec, Erik Rihter, Marko Sarić, Martin Zonta, Miloš Lazić, Nace Roter, Urban Peklar, Žiga Orešič, Aljaž Jabločnik, Minič Aljoša, Andrej Špiler, Gal Kebrič, Jakob Vidmar, Lan Gligorič, Marko Turk, Matic Kermc, Žan Zafošnik, Žan Zemljič, Domen Trope, Gašper Kapel, Klemen Knez in Matic Brdelak.

Ženska mladinska U20 reprezentanca:

Aurora Lešnik, Lara Miklič, Luna Mariko Petrovič, Nina Kotnik, Nina Repnik, Patricija Vrentuša, Pika Kuselj, Sabina Rožac, Stela Kušar, Zarja Škrjanec, Dana Kocijančič, Dea Fackovič, Eva Babič, Lara Števančec, Maja Purg, Mia Breberina, Nika Crnkovič, Nika Lesjak, Nika Mulec, Sanja Kopše, Satja Sajko, Zala Perovšek Tribušon, Mojca Marušič in Hana Cerovšek

Izbrani vrsti vodijo trenerji Blaž Jakopin in Matic Kuselj (moška reprezentanca) ter Luka Banović in Jernej Mihelač (ženska reprezentanca). Vsi štirje člani selektorske ekipe so člani ŠD Ultimate frisbee Maribor. Člani in članice slovenske U20 reprezentance prihajajo iz vseh slovenskih društev. Med njimi je kar 7 ptujskih frizbijašev iz ekipe Ptujska legija.   

Slovenski reprezentanci se bosta na igrišče prvič podali v nedeljo, 6.8., ko se bodo fantje ob 11.30 pomerili z ekipo Švedske, punce pa bodo ob 17.30 zaigrale proti Švici. Prvenstvo bo možno spremljati tudi preko računalnikov, spletna stran Fanseat je namreč omogočila livestream tekem.

»Upamo, da bomo prišli med prvih 15 ekip v Evropi, kar bi predstavlajo realen in dosegljiv cilj. Seveda magične formule, s katero bi napovedali izid ni, je pa veliko odvisno od naše pripravljenosti in ta je na visokem nivoju. Fantje in dekleta so celotno sezono pridno garali in se pripravljali za osredni cilj sezone,« je dejal o željah in ciljih na evropskem prvenstvu Žiga Orešič. Ultimate je znan po nepozabnem turnirskem vzdušju, ki sega v same temelje športa - vložen trud, pomešan s svežimi izkušnjami in zabavo.

Kaj je ultimate frizbi?

Ultimate frizbi je ekipni, taktičen šport, ki se igra na travi, mivki ali v dvorani s 5 - 7 igralci v vsaki ekipi. Igra je lahko omejena s časom ali z določenim številom doseženih točk. Cilj igre je ujeti frizbi v nasprotnikovi končni coni, kar igralci dosežejo s podajanjem frizbija preko celega igrišča. Ko igralec na igrišču ujame disk, se mora ustaviti. Na voljo ima 10 sekund časa, da disk poda svojim soigralcem, ki se morajo v tem času otresti svoje obrambe in se mu primerno odkriti. Frizbi je težak 175 g in ima premer 27 cm. V Sloveniji se z ultimatom aktivno ukvarja okoli 200 igralcev, številka pa se strmo dviga. Nekateri ultimate igrajo zgolj za rekreacijo, drugi so to igro z diskom sprejeli kot resen šport.

Šport, kjer ni sodnikov

Ultimate je šport brez fizičnih kontaktov med igralci in brez sodnikov. Igralci si morajo soditi sami in razrešiti vse konflikte takoj na igrišču. S tem se spodbuja poštena igra. Ultimate tako uči igralce sprejemanja treznih odločitev, spoštovanja nasprotnika in notranje integritete. Vzpodbuja se tekmovalnost, vendar ne za ceno medsebojnega spoštovanja igralcev, pravil in veselja do igre. Ob koncu tekmovanja si ekipe druga drugi, s točkami po vnaprej določenih kriterijih, ocenijo Duh igre (Spirit of the game). 

Mateja Tomašič

Foto: Ultimate Slovenija 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice