Izbrali smo nekaj nasvetov, ki bi jih morali upoštevati vsi, ki se odpravljajo na smučarske strmine.

Sedežnice so že pričele obratovati, proge pa so se že utrdile pod prvimi smučmi. Preverili smo, kaj je potrebno upoštevati, ko se odpravite na smučarske strmine.

Ne pozabite primerne opreme

Najpomembneje je, da se prepričani v svojo opremo. Pri tem upoštevajte nasvete strokovnjakov, pred odpravo na smučanje pa jo preizkusite. Oprema mora ustrezati željam in predvsem znanju uporabnika – tudi predobra oprema za slabše izurjenega smučarja je lahko nevarna. Smuči morajo biti za začetnike mehkejše in namenjene smučanju z zmerno hitrostjo. Za reaktivce je namenjena široka paleta različnih modelov, ki ustreza raznovrstnim željam. Ob tem izdelovalci tudi ne pozabljajo na ženske, ki jim namenjajo lažje vodljive smuči.

Vsekakor pa ne pozabite na ustrezno čelado ter primerne in dobre smučarske čevlje.

Oborožite se

Večkrat nas adrenalin vsrka in pripravi, da pozabimo na hrano in tekočino. Pred smučanjem, ki je izreden napor, se ne pozabite okrepiti s primernim zajtrkom, s seboj pa je dobro imeti tudi kakšne oreščke, sadje ali pa energijsko tablico. Vsekakor pa tudi smučišča z namenom ponujajo krepko hrano.

Skoraj pomembneje od hrane pa je tekočina, ki jo je kljub mrazu treba spiti. Tako ne pozabite na steklenico vode ali termovko blagega čaja.

Zdržite smučarski tempo

Ne pozabite, da je smučanje izredno naporna aktivnost, zato se je dobro za tedenski smučarski dopust tudi fizično pripraviti. To pa lahko že naredite, da izberete stopnice namesto dvigala, naredite pred spanjem kakšne počepe ali pa uberete hojo oziroma tek v klanec.

Ko pridete na smučišče …

In ko pridete na smučišče, se obnašajte odgovorno. Preverite, če je proga prosta preden zavijete nanjo ali zamenjate smer, saj je ravno tam in zaradi podobnih razlogov nesreč več kot preveč. Upoštevajte, da so smučišča prometna kot cesta, kjer tudi preverite, preden stopite/speljete nanjo.

Kljub prijetnim razgledom ali nujnemu počitku pa se ne ustavljajte sredi proge, temveč zapeljite na stran oziroma rob smučišča.

Zavedajte se, da niste edini smučarji na celotnem smučišču, zato delajte krajše, ritmične zavoje, tempo pa prilagodite ostalim. Če pa ste samosvoj smučar ali samosvoja smučarka, pa morda izberite raje zgodnejše ure, ko boste na smučišču prvi.

Ob tem tudi upoštevajte, da se za sedežnico večkrat napravi gneča, zato odstopite sedež poleg vas, ki prazno čaka na zapolnitev. Bodite pa tudi previdni pri izstopu s sedežnice ali iz gondole, ravno ta povzroča največkrat težave.

Začetniki na smučeh

Če ste na smučeh začetniki ali pa bi le radi izpopolnili svoje znanje, vas ali pa vaših otrok naj ne učijo prijatelji, temveč raje inštruktor, saj lahko z nepravilnim pristopom povzročite več škode kot koristi. Z inštruktorskim znanjem lahko hitreje napredujete, znanje kvalitetno obdržite in se izognete morebitnim nervoznim prepirom z najbližjimi.

Alkohol, smeti in ignoriranje nasvetov

Četudi se zdi prva zabavna dopustniška popestritev, pa alkohol omehča vaša kolena, motoriko in vid, zato ga raje prihranite do takrat, ko že snamete pancerje.

Ob tem opozarjamo tudi na odgovornost, ki jo vsak posameznik dolguje naravi, medtem ko izkorišča njene prijetne danosti.

Ne pozabite tudi na pazljivost pri nošenju smuči in na nasvete inštruktorjev, sploh, če smučate izvem urejenih smučišč.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice