Maribor kot nogometno mesto vse pogosteje postaja prizorišče nogometnih priprav klubov iz tujine. A kot destinacija Maribor ni edini košček vzhodne Slovenije, ki privablja nogometne ekipe.

To poletje se v Mariboru na pripravah vrsti šestnajst močnih klubov iz tujine, pravi Miran Ferk, ki je s svojim podjetjem Playgreen pod Pohorje pripeljal že številna zveneča imena. Vsaj šest nogometnih klubov je letos moral že odsloviti, saj v štajerski prestolnici prenočišč ni bilo dovolj. 

Med našim obiskom trenira splitski Hajduk, pod Pohorjem se je pripravljal tudi srbski prvoligaš FK Čukarički, pa belgijski Leuven, kjer je trener nekdanji strateg Leicester Citya Nigel Pearson.

»Lani je bilo nekaj več kot 10 tisoč nočitev, letos računam na 9000. Res je, da je letos manj ekip, a te ostajajo dlje. Hajduk tako letos ostaja 17 dni, lani je 11. Prihajata tudi dve arabski ekipi, ki bosta na Pohorju ostali kar 26 dni,« pojasnjuje Ferk.

Podjetje Playgreen na letnem nivoju za vzdrževanje štirih nogometnih igrišč pod Pohorjem nameni okoli 45.000 evrov. »To pa je še vedno premalo. Vlagamo po svojih možnosti, so pa igrišča tudi letos vrhunske kvalitete,« je stanje pohorskih zelenic pohvalil Ferk.

Pomembna je tudi bližina gozda, ki lahko po besedah Ferka nudi tudi do šest ali sedem stopinj nižje temperature, kot bi jih izmerili v mestu. A dodati gre, da se profesionalni igralci ne vračajo vedno znova le v Maribor. Pomurje v minulih letih postaja izredno atraktivno za nogomet in se vse bolj krepi kot destinacija za poletne priprave nogometnih ekip z vsega sveta. 

Izjemno povpraševanje

V Termah Vivat denimo letno gostijo kar 35 ekip. Kot razlaga Tilen Grah, prokurist Term Vivat, so priprave letos organizirali že za ekipe iz Avstrije, Rusije ter Albanije. Ravno zdaj se pri njih mudi katarski prvoligaš, v prihodnjih dneh pa pričakujejo še moštvo iz Savdske Arabije. 

Tudi v Moravskih Toplicah beležijo veliko povpraševanje, ki ga komaj dohajajo. Zanimanje je namreč veliko večje, kot je sploh na voljo namestitev. 

Na spisku priljubljenih destinacij kamor zahajajo nogometaši pa so se znašle tudi Terme Ptuj

»Potencial je velik. Če bi imeli na voljo več sob, in še več igrišč, bi lahko namestili še več ekip, tako da delamo v bodočnosti na tem, da bomo pridobili dodatna kakovostna nogometna igrišča za priprave,« pojasnjuje Igor Magdič, izvršni direktor Term 3000.

Izvrstno izhodišče in pestra izbira nasprotnikov

V goste na vzhodu sprejmemo tudi odmevnejša imena iz sveta nogometa. A kaj jih pravzaprav pritegne v naše kraje oziroma čemu pripisati takšno priljubljenost naših nogometnih zelenic?

Očitna prednost je seveda lokacija, ki je izvrstno izhodišče za obisk drugih bližnjih destinacij.

Prokurist Term Vivat še izpostavi, da Pomurje kot stičišče treh dežel nudi možnost organizacije prijateljskih tekem tako z bližnjimi avstrijskimi, madžarskimi in hrvaškimi klubi kot tudi s slovenskimi ter drugimi evropskimi klubi, ki tod opravljajo priprave.

Zlahka lahko torej najdejo tekmece, ki jim kar najbolje ustrezajo. 

S skupnimi močmi do večje prepoznavnosti

Predvsem pa, kot kaže, stvari dobro delujejo na ravni organizacije in povezovanja.

Po besedah izvršnega direktorja Term 3000 odlično sodelujejo z okoliškimi nogometnimi klubi, ki jim v tem času v uporabo nudijo tudi svoja nogometna igrišča. 

Zanemariti pa ne gre niti pregovorne gostoljubnosti v teh krajih ter zelene in urejene okolice. Posebno pozornost zato vedno posvečajo tudi brezhibno vzdrževani zelenici.

Velik potencial vzhodne Slovenije se torej morda skriva tudi v športnem turizmu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice