Zlata lisica pod Pohorjem se nezadržno bliža, največja zvezdnica slovenskega smučanja ta hip in domačinka Ilka Štuhec pa se še vedno ni prijavila za tekmovanje. Bo vendarle nastopila?

Slabe tri tedne pred 55. tekmovanjem za Zlato lisico pod mariborskim Pohorjem so organizatorji s pripravami že zelo daleč. »Tako daleč smo, da lahko končujemo naše priprave. Plan B, torej rezervna proga v Kranjski Gori, ne pride več v poštev,« pravi generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Proga za svetovni pokal je že dobro zasnežena in ob primernih temperaturah bodo organizatorji kmalu uspeli pripraviti dovolj dobro snežno podlago. Kontrola snega je sicer na sporedu 23. januarja. »Imamo relativno dobro zasneženo progo in z nekimi popravki lahko pozitivno gledamo proti tekmi. To pomeni, da smo skoraj zagotovo prepričani, da bomo tekmo 1. in 2. februarja izpeljali pod Pohorjem,« je optimističen Vilar.

Ilka še ni prijavljena. Znak za paniko?

Za Zlato lisico je že prijavljenih 111 tekmovalk iz 23 držav, prijave pa so še vedno odprte. A med prijavljenimi še vedno ni prve zvezdnice slovenskega smučanja Ilke Štuhec, ki je po vrhu vsega še domačinka. Ali to pomeni, da Štuhčeva na domači tekmi ne bo nastopila? Generalni sekretar Zlate lisice puške še ne meče v koruzo.

»Po mojem vedenju in mojih informacijah se bo Ilka potrudila in prišla na štart veleslaloma,« je glede nastopa Mariborčanke še optimističen Vilar. »Je pa res, da se stvari nekoliko komplicirajo z odpovedjo programa v St. Antonu. Smo optimisti in res bi se radi Ilki zahvalili za vse, kar je že storila v letošnji sezoni,« dodaja

Želijo izkoristiti vsako minuto in sekundo

Letošnje priprave na tekmovanje najboljših smučark sveta so nekoliko mirnejše tudi zaradi posodobljenega sistema zasneževanja. Investicija je bila po besedah Vilarja nujna in to so pozdravili tudi pri Mednarodni smučarski zvezi.

»Vsi organizatorji v okviru svetovnega pokala delajo ogromno na posodobitvah svoje opreme. Številke so neverjetno visoke in številka Marproma, ki je zagotovil kar za 1,1 milijona evrov investicije je za naše pojma visoka, a v primerjavi z ostalimi je nizka,« pripoveduje Vilar.

Glavna želja FIS-a je, da bi mariborski organizatorji prešli stran od težav in večnega vprašanja - ali je, ali ni dovolj snega. »Vsako minuto in vsako sekundo moramo izkoristiti, da se ta proga pripravi. Ne le za tekmo svetovnega pokala, temveč tudi za vse tiste, ki imajo radi smučanje na Pohorju,« na koncu poudarja generalni sekretar Zlate lisice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice