Danes se pričenja tradicionalna 54. Zlata lisica, tokrat v Kranjski Gori. Se še spomnite najboljših rezultatov z njeni zgodovini in tudi uspešnih domačih udeleženk?

Danes se pričenja Zlata lisica, tradicionalna mednarodna smučarska tekma za svetovni pokal za ženske, ki se odvija na Mariborskem Pohorju že od leta 1964. Tradicionalna kot taka, pa je bila zaradi snežne kontrole prestavljena v Kranjsko Goro, na to lokacijo letos že kar sedmič.

Pričenja se prvi veleslalomski spust

Nič ne de, kljub temu pa se danes pričenja velika smučarska otvoritev. Ob 9.30 se odpira start prvega teka veleslaloma, ob 12.15 pa start drugega, isti čas pa bosta teka slaloma obeležila tudi nedeljo. Tako bo po tekmovanju sledila razglasitev rezultatov slaloma in zmagovalke pohorskega pokala za zlato lisico.

Najhitrejše in najokretnejše

Preverili smo, kakšne so bile najboljše uvrstitve in katera je okoli vrata dobila največ lisičk oziroma pripetih brošk. 

Največ zmag, kar osem, je dobila švicarska smučarka Vreni Schneider, in sicer 6 na slalomu in 2 v veleslalomu. Sledi ji Švedinja Anja Paerson s sedmimi zmagami, petimi slalomskimi in dvema veleslalomskima. Trikrat so bile okronane tudi Švicarka Erika Hess, avstrijska Annemarie Moser, lihtenštajnska Hanni Wenzel, Švicarka Lise Marie Morerod in Slovenki Mateja Svet in Tina Maze – obe sta si prislužili zmago v slalomu in kar dve v veleslalomu.

Ob tem velja tudi omeniti Tino Maze, ki se je med najboljšo trojico uvrstila kar šestkrat, medtem ko se je uvrstila najboljša švicarska alpska smučarka Vreni Schneider kar petnajstkrat. Slednja je prednjačila tudi pri slalomskih zmagah, kjer jih je osvojila kar 6, medtem ko jih je Švedinja Anja Paerson osvojila pet, Švicarka Erika Hess pa tri.

V zgodovini slaloma Zlate lisice prišlo do največje časovne razlike, 4,2 sekunde, leta 1964, za katero je bila zaslužna Francozinja Marielle Goitschel, za najmanjšo, ki se je dogodila pet let kasneje, pa Američanka Rosie Fortna z 0,01 sekundo.

V veleslalomu je največjo – 2,39 sekund – naredila leta 1967 Francozinja Marie-France Jeangeorges, najmanjšo, ki je znašala 0,05 sekund, pa Avstrijka Annemarie Moser Proell na veleslalomski tekmi leta 1970, beležijo na uradni spletni strani Zlate lisice.

V pokal odtisnile smuči tudi Slovenke

Tudi Slovenke so doživljale velike uspehe in odtisnile smuči v pokale. Tina Maze je tako slavila prvo in drugo mesto v slalomu, v veleslalomu pa je pristala kar dvakrat na prvem in enako na drugem mestu. Tako si je prislužila leta 2013 tudi pokal za najboljšo v kombinaciji disciplin, med najboljšo tovrstno trojico pa se je uvrstila še enkrat, in sicer na tretje mesto.

Mateja Svet je z zmago v slalomu in dvakratno v veleslalomu dosegla, da je bilo njeno ime kot zmagoslavno vgravirano v pokalu kar dvakrat, ko je pod zastavo Jugoslavije nastopila leta 1988 in 1990. 

Urška Hrovat je osvojila prva tri mesta slaloma kar trikrat (1x1, 1x2, 1x3) in tako leta 1997 osvojila tudi pokal.

V slalomu je zmagala tudi Nataša Bokal, drugo mesto pa zasedla v veleslalomu. Katja Koren je osvojila drugo mesto v slalomu, Ana Drev pa enakega v drugi disciplini. Z osvojitvijo prve trojice se lahko pohvali tudi Veronika Šarec, ki je zasedla tretje mesto v slalomu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice