Foto: Jure Banfi
Karavana alpskih smučark se bo kljub epidemiji novega koronavirusa čez tri tedne ustavila v Mariboru v okviru tradicionalnega tekmovanja za Zlato lisico. Mariborsko Pohorje bo 16. in 17. januarja gostilo dva ženska veleslaloma za svetovni pokal.

Organizatorji 57. Zlate lisice nadaljujejo priprave v skladu z načrti in v sodelovanju z Mednarodno smučarsko zvezo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Prav zaradi vseh omejitev in preventivnih ukrepov, ki smo jim podvrženi zaradi zmanjševanja okužb, bo tudi Zlata lisica, tako kot vse športne tekme, potekala ob odsotnosti gledalcev in minimiziranju števila ljudi na samem prizorišču.

Organizatorji Zlate lisice so že podpisali pogodbo z generalnima sponzorjema tekmovanja, in sicer Zavarovalnico Sava in Novo Ljubljansko banko. »Lisica je pred nami. Žal, to pot, kot danes kaže, brez gledalcev. Ne glede na to bo Zlata lisica praznik,« je po podpisu pogodbe povedal David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava in predsednik organizacijskega odbora Zlate lisice.

»Zlata lisica je nacionalni praznik, ne samo Štajerski. Lani smo se selili v Kranjsko Goro in iz tega naredili lep dogodek, ampak letos smo prepričani, da bo tekma doma, pod Pohorjem,« pa pravi Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB.

Organizatorji bodo izvajali hitre teste za preprečitev okužb

Organizacija letošnje Zlate lisice poteka pod zaostrenimi pogoji in posebnimi navodili. Tekma bo, kot pravi Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora 57. Zlate lisice, zaprtega tipa in bo brez gledalcev. Prav zaradi tega bodo organizatorji vzpostavili tri mehurčke.

V prvem bodo tekmovalke, spremljevalci in predstavniki Mednarodne smučarske zveze, v drugem mehurčku bodo novinarji, v zadnjem pa organizatorji in ves ostali pomembni kader.

Vsi tisti, ki se bodo tekme udeležili, bodo morali predložiti negativni test na novi koronavirus, organizatorji pa bodo pod Pohorjem izvajali tudi hitre teste. Trenutno je na Zlato lisico prijavljenih 25 ekip od tega 89 tekmovalk, skupaj z njihovim kadrom 184, kjer organizatorji dodajajo, da bo tisti najožji rdeči mehurček gostil 278 ljudi. 

Snežna kontrola bo 7. januarja

Zasneževanje na Mariborskem Pohorju zaenkrat poteka po načrtih, poudarja Vilar, prav tako je izvedbi tekme naklonjena tudi vremenska napoved v prihajajočih dneh. Prav zaradi tega organizatorji ne razmišljajo o nadomestnem planu, ki bi Zlato lisico prestavil v Kranjsko Goro.

»Potrebujemo eno ali dve mrzli noči ali en ali dva mrzla dni, na ta način bi zagotovili normativ za izvedbo tekme svetovnega pokala,« poudarja Srečko Vilar in dodaja, da bo snežna kontrola na Mariborskem Pohorju potekala 7. januarja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice